Údržba a čištění střechy jako preventivní prohlídka

26. 08. 2024
Autor: Tomáš Dvořák
Při údržbě domu mnozí majitelé zapomínají na jednu zásadní věc – čištění střechy. Ani ta však nevydrží věčně a bez pravidelného mytí a odstranění mechu ze střechy se zbytečně snižuje její životnost. Jak odstranit mech ze střechy, jak často je třeba tuto údržbu provádět a jak o střechu pečovat, abyste se vyhnuli předčasné renovaci střechy? Odpovědi přináší následující řádky.
Údržba a čištění střechy jako preventivní prohlídka

Obsah článku

Pokud proběhne čištění střechy od mechu a její následná impregnace důkladně a správně, stačí provádět mytí střechy jednou za 8–15 let. Touto péčí nejen prodloužíte životnost střechy, ale zároveň si ušetříte frekvenci a starosti s čištěním okapů – z neudržované střechy totiž při dešti odpadávají kusy mechu do okapů, jež se mohou ucpat, a voda pak stéká po fasádě a znečišťuje ji. 

Proč je důležité odstraňovat mech ze střechy

I když by většina z nás hledala mech spíše v lese, je i střešní krytina místem, kde se mu dobře daří. A to zejména na částech střechy orientovaných na sever . Stejně tak může být příčinou růstu mechu zastínění střechy okolními stromy. Kumulující se vlhkost a nedostatek slunečního svitu jsou pro mech doslova živnou půdou. Nejvíce se mu daří na střešních krytinách s obsahem cementu či na starých pálených taškách, ale nevyhýbá se ani jiným typům krytin.

Kromě mechu se na střeše daří i lišejníkům , odolným mikroorganismům tvořícím na střechách nevzhledné „skvrny“. I ty mohou být zapříčiněny zvýšenou vlhkostí (např. i v důsledku vodního zdroje v okolí), okolními stromy, z nichž na střechu odpadává organický odpad, menším sklonem střechy či nedostatečným větráním ve vzduchové vrstvě pod krytinou.

Mechy a lišejníky nejen nepůsobí vizuálně působivě, ale zejm. mechy poškozují střešní krytinu – jejich kořínky prorůstají do hloubky, vytvářejí trhliny, které se zvětšují vlivem mrazů, mohou nadzvedávat tašky aj. Pokud tedy nezasáhnete včas, čeká vás nákladná rekonstrukce střechy – a to o mnoho let dříve, než by to bylo při pravidelném čištění střechy potřeba. 

Jak odstranit mech ze střechy? Zvládnout to můžete svépomocí

Nemáte-li strach z výšek a chcete při čištění střechy ušetřit, můžete se do odstraňování mechu a dalších nečistot pustit svépomocí. Postačí vám koště a špachtle , s nimiž mech mechanicky očistíte. Pomoci si můžete také vysokotlakým čističem neboli vapkou. Musíte však myslet na to, že tento způsob čištění není moc efektivní, jelikož se vám při něm nepodaří odstranit kořínky prorostlé dovnitř krytiny, a tak mech začne zase brzy růst. 

Bez chemického ošetření střechy to nepůjde

Pro důkladné odstranění kořínků mechu lze použít roztok z modré skalice a vody (500 g modré skalice na 10 l vody) a provést postřik, případně speciální chemické přípravky na likvidaci mechu . Účinným řešením bývá i použití hašeného vápna – to rozmícháte s vodou v takovém poměru, aby vznikla směs s konzistencí kašičky, kterou nanesete na vyčištěnou střechu.

střecha

Bezpečnost při práci je základ

Při čištění střechy od mechu a lišejníků nezapomínejte myslet především na svou bezpečnost – vhodné je zapůjčit si samohybnou pracovní plošinu , která mívá dosah až 25 m a průjezdnost od 90 cm, pomocí které zvládnete čištění bezpečně a pohodlně. V opačném případě je třeba používat při práci na střeše kvalitní jištění, jakož i další ochranné pomůcky, zejm. rukavice, příp. brýle při rozstřikování chemických prostředků.

Pozor, do čištění eternitové střechy se svépomocí nepouštějte!

Výše uvedeným způsobem zvládnete odstranit mech ze šindele i dalších střešních krytin, avšak v žádném případě k němu nepřistupujte u eternitové střechy. Při narušení jejího povrchu totiž dochází k uvolňování azbestových vláken, jež jsou karcinogenní. Pro čištění, renovaci, výměnu i likvidaci eternitové střechy platí přísná legislativní opatření, která je třeba dodržovat.

Pro účinné odstranění mechu a ochranu střechy povolejte profesionály

Nechcete-li se pouštět do čištění střechy sami, nebo chcete dosáhnout profesionálních výsledků, obraťte se na firmu, která se na čištění střech a jejich impregnaci specializuje. Vzhledem k tomu, že tyto firmy používají k odstraňování mechu a lišejníků speciální vysokotlaké čističe kombinující vysoký tlak vody (250–300 bar) s horkou vodou, jedná se o velmi dobrý způsob, jak se zbavit mechu bez chemie. Navíc využívají různé trysky přizpůsobené typu střešní krytiny, aby nedošlo k jejímu poškození.

Pomocí tohoto vysokotlakého čištění střechy dojde nejen k úplnému odstranění nečistot během krátké chvíle ( většinu typů střešní krytiny je možné umýt i ošetřit v rámci jednoho dne, pouze čištění střechy z asfaltových šindelů probíhá dvoufázově s týdenním odstupem ), ale zároveň je střecha připravena na impregnaci/nátěr, jež ji ochrání na několik dalších let. 

Mech na střešeZdroj: Natrem.to

Nejúčinnějším řešením je nanoimpregnace, jež využívá speciální nanotechnologie chránící střechu nejen před opětovným růstem mechů a lišejníků, ale zároveň vytvářejí na střešní krytině neviditelnou ochranu proti vodě, UV záření a mrazu, zpevňují střešní krytinu, a tím zvyšují její odolnost i životaschopnost. 

Nezapomeňte na čištění okapů

Na závěr je třeba ještě upozornit na to, že s čištěním střechy a pravidelnou údržbou domu úzce souvisí i čištění okapových žlabů. Ty byste měli čistit častěji než samotnou střechu, a to ideálně dvakrát do roka – na jaře a na podzim. Předejdete tak jejich ucpávání a následnému znečištění fasády v důsledku nesprávného odvádění srážek. Navíc jejich pravidelnou údržbou zabráníte tomu, aby začaly prohnívat, a prodloužíte tak jejich životnost. 

Pamatujte, že údržba střechy je jako preventivní prohlídka u doktora. Včasnou kontrolou odhalíte problémy, které můžou přerůst v něco většího. 

Zdroje: strefa.cz, ceskestavby.cz, cisteni-fasad.cz, domerino.cz