Tipy, jak udělat drenáž kolem domu

21. 08. 2024
Autor: Tomáš Dvořák
Drenáž kolem domu je zásadní pro ochranu stavebních konstrukcí před povrchovou vodou. Bez tohoto opatření může dojít k poškození základů stavby, což vede nejen k nákladným investicím, ale také snižuje její životnost. Pojďme se proto podívat, jak si poradit s odvodněním domu, jak udělat drenáž zahrady a jaká je správná skladba drenáže.
Tipy, jak udělat drenáž kolem domu

Obsah článku

Co je drenáž a proč je tak důležitá

Drenáž znamená odvodnění, tedy odvedení vody , která zůstává na povrchu po deštích, nebo z míst s vysokou hladinou podzemní vody. V opačném případě totiž tato voda představuje rizika jak pro budovu, tak zahradu či příjezdovou cestu. 

Podmáčená půda může způsobit problémy s erozí , a tím narušit stabilitu terénu . Pokud vlhkost proniká do stavebních konstrukcí domu, může vést k prasklinám v základech , a tím narušovat stabilitu stavby. Způsobuje také ochlazování zdiva a vede ke vzniku plísní a hub. Právě tyto organismy následně poškozují stavební materiály, způsobují olupování omítek, či nepříjemný zatuchlý zápach v interiéru. Neblahý vliv mají i na lidské zdraví , jelikož mohou způsobovat respirační problémy, alergie a další obtíže.

Jak na drenáž kolem domu – návod na odvodnění základů

Správná drenáž odvádí přebytečnou vodu pryč, brání její kumulaci u základů, a tím udržuje dům zespodu suchý, čímž prodlužuje jeho životnost , pomáhá s udržením tepelného komfortu a zabraňuje vzniku plísní a hub. 

Postup drenáže domu u novostaveb

Odvodnění kolem domu je třeba důkladně promyslet a provést jej kvalitně, protože i malé pochybení může mít velké dopady. Pro navržení řešení odvodňovacího systému je proto třeba provést hydrogeologický průzkum (je možné, že už v minulosti proveden byl, proto nejprve kontaktujte místní stavební úřad, zda jej nemá k dispozici) , a znát tak konkrétní podmínky parcely. Teprve na základě průzkumu je možné, aby projektant vypracoval projekt na odvodňovací systém. 

Nezapomeňte kontaktovat místní stavební úřad, sdělit jim svůj záměr a zjistit, zda nebudete potřebovat povolení.

Samotné práce na odvodnění domu započínají ještě před vylitím základových konstrukcí.

  • Připravte výkop pro drenáž , jež bude vedle základů, na úrovni základové spáry. Dno výkopu by v nejvyšším bodě mělo být nejméně 30 cm pod horní hranou základu. 

  • Nainstalujte bednění a vylijte betonem základové pasy / ztracené bednění.

  • Pomocí štěrku nebo betonové mazaniny vyspádujte drenáž pro správný odtok vody (spád min. 1 %). Směrem k výtoku ze systému by mělo být dno výkopu spádováno zhruba 0,5 cm na 1 m.

  • Nainstalujte nopovou fólii, která odizoluje základy/stěny budovy (hrbolky vždy směřují ke zdi, kotví se nad svislou hydroizolací). Ja

  • Následuje pokládka separační/filtrační vrstvy – geotextilie (gramáž 200 g/m 2 ), a to na dno drenáže.

  • Na geotextilii nasypte min. 10centimetrovou vrstvu štěrku s frakcí 16/32 (vyhněte se frakcím začínajícím nulou, např. 0/16, jelikož mohou obsahovat písek, který se po zhutnění setřese do spodní části a zhorší drenážní funkci štěrku) . 

  • Poté položte drenážní potrubí , a to obvykle podél vnější strany základů budovy. Drenážní trubky jsou velmi flexibilní, bývají vyrobeny z plastu či jiného materiálu a existují s různými vlastnostmi i průměry, proto je důležité zvolit vyhovující provedení v souladu s projektem. Pro odvodnění domu jsou oblíbené drenážní tyčové trubky Opti-Drän , které se díky zachovávání rovného tvaru lépe spádují a pojmou více vody (většinou postačí základní průměr DN 100).

  • Rohové body na potrubí osaďte drenážní šachtou (taktéž označovaná jako revizní či kontrolní), která se stará o odplavení nečistot z drenážního systému a zároveň je přístupem do potrubních systémů, proto umožňuje jejich čištění a údržbu.

  • Drenážní potrubí obsypte ze všech stran štěrkopískem , a to v tloušťce min. 15 cm.

  • Následuje finální úprava pozemku – můžete drenáž dosypat štěrkem, zhotovit chodníček, nebo zhutnit zeminu.

  • Kromě nopovky se v hojném množství jako hydroizolační materiál používaly asfaltové pásy. 

Drenáž kolem starého domu

Pokud máte starší dům a chtěli byste u něj v rámci rekonstrukce provést drenáž, je třeba nechat si vypracovat individuální projekt. Nejčastěji se drenáž řeší v kombinaci s podříznutím stěn a doplněním hydroizolace domu.

Drenáž zahrady zbaví podmáčeného pozemku

Zejména jílovité pozemky jsou známy špatnou propustností vody, a tak se na zahradě mohou po deštích tvořit bažiny. V takovém případě je vhodné provést odvodnění pozemku , kdy vodu budete svádět do sběrného bodu, odkud ji povedete do kanalizace či drenážní jámy. 

Obdobně jako u drenáže domu je třeba vykopat odvodňovací příkopy (mezi dvěma drenážními trubkami by měla být vzdálenost max. 5–6 m, hloubka závisí na oblasti použití – u trávníků 30–50 cm, u zeleninových zahrádek 50–80 cm, u sadů 80–150 cm). Na dno položte drenážní tkaninu (netkanou textilii), nasypte štěrk, který vyspádujete směrem k výtoku (min. 5 cm na 1 m), umístěte drenážní trubky (ideálně s kokosovým povrchem , které jsou odolné vůči ucpávání zrnky zeminy), zasypte štěrkem či štěrkopískem, zakončete zeminou a zhutněte.

Drenáž příjezdové cesty k domu pro větší bezpečí

Podmáčené příjezdové cesty se postupně propadají či sesouvají, proto i zde je vhodné jejich odvodnění. Zvolit lze odvodnění pomocí drenážních trubek (příkop hluboký 60–70 cm, spád min. 5 cm na 1 m). Využít ale můžete také jako podklad desek drenážní maltu , která tvrdne na vzduchu, ale je propustná pro vodu. Velmi funkční je i drenážní dlažba, jež má vysokou schopnost propouštět srážkovou vodu a slouží ke zpevnění svahů s mírným sklonem i k vytvoření přirozeného přechodu u dlážděných ploch v zatravněné plochy.

Doporučení na závěr

Na zahradě či jiném pozemku můžete zvládnout drenáž svépomocí , u domů však doporučujeme obrátit se na specializovanou firmu, která provede odvodnění na základě důkladně vypracovaného projektu. Jen tak budete mít jistotu, že bude drenáž plně funkční.