Rekonstrukce střechy: Zvládněte ji v klidu

30. 07. 2024
Autor: Tomáš Dvořák
Říká se, že důležité je mít střechu nad hlavou. Ještě důležitější ale je, aby sloužila tak, jak má – nesmí do ní zatékat, být mechanicky poškozena, nebo skrz ni unikat teplo. Děje-li se tak, je třeba co nejdříve přistoupit k opravě střechy. Jaké opravy zvládnete sami, kdy je potřeba povolat firmu, je nutné ohlášení rekonstrukce střechy úřadům a kolik stojí nová střecha? Nejen na tyto otázky vám odpoví následující řádky.
Rekonstrukce střechy: Zvládněte ji v klidu

Obsah článku

Proč je třeba přistoupit k renovaci střechy

Tak jako vše, i střecha má omezenou životnost a časem ztrácí ze svých kvalit. Poškodit ji mohou povětrnostní vlivy, jako je silný vítr, krupobití nebo sníh, proto pak může vyžadovat opravu nebo výměnu. Důvodem renovace ale může být i potřeba zateplení staré střechy pro snížení nákladů na vytápění. Nová střecha na starém domě zase dodá působivější vzhled (zejména pokud se pouštíte do úpravy fasády, výměny oken či celkové rekonstrukce domu ) a zvýší i jeho hodnotu. A samozřejmě může být kompletní rekonstrukce střechy nezbytná ve chvíli, kdy se rozhodnete vybudovat obytné podkroví, případně přistavět nové patro domu. 

Ve všech případech je třeba dopřát střeše patřičnou péči a provést ji pečlivě a odborně, aby vám sloužila bez nutnosti dalších oprav po celá desetiletí.

Důkladná revize střechy je základ

Než se pustíte do jakýchkoliv aktivit, je třeba zjistit, jak na tom střecha skutečně je. To, že vám zatím zatéká jen v jednom místě, nemusí znamenat, že ostatní části střechy jsou v pořádku. Proto je nezbytné důkladně posoudit její stav, zjistit, zda bude stačit provést pouze drobnější úpravy, nebo bude nutná výměna střešního pláště či oprava konstrukce krovu.

Tip: Nejste-li profesionálem v oboru, doporučujeme obrátit se na pokrývače či specializovanou firmu, aby stav střechy odborně posoudili. Získáte tak kvalifikovaný posudek s nezkreslenými informacemi a návrh řešení.

Od výměny střešní krytiny až po kompletní rekonstrukci střechy

Na základě vlastního posouzení či zhodnocení odborníka se můžete setkat s různým rozsahem prací – od výměny pár tašek přes potřebu oplechování až po opravu krovu či kompletně novou střechu. 

  • Výměna střešní krytiny se provádí, je-li stávající krytina poškozená, stará nebo nevyhovující. Spolu s ní je vhodné provést oplechování.

  • Výměna krovu je nutná, je-li poškozený, shnilý nebo nestabilní, příp. napadený škůdci. V případě menšího poškození může postačit oprava krovu, u rozsáhlejšího poškození je třeba výměna.

  • Ať už děláte střechu novou, nebo renovujete tu stávající, nezapomeňte na kontrolu a případnou výměnu okapového systému – ten je důležitý pro odvod dešťové vody a ochranu domu před vlhkostí.

Výměnu střešní krytiny a oplechování zvládnete svépomocí

Jestliže vás čeká pouze výměna střešní krytiny či oplechování, můžete se do nich pustit i svépomocí, pokud jste zruční a netrpíte závratěmi a strachem z výšek. Základem je vybrat správný materiál dle typu stavby a sklonu střechy – zásadní roli hraje i hmotnost samotné střešní krytiny s ohledem na nosnost trámů, jakož i její členitost. 

Abyste mohli střešní krytinu vyměnit, budete také muset demontovat tu stávající, kterou následně musíte zlikvidovat v souladu s platnými předpisy – tedy odvézt na skládku. Vhodné je nechat si před likvidací střešní krytiny přistavit kontejner, ve kterém rovnou necháte starou krytinu odvézt. A samozřejmě budete potřebovat odpovídající nářadí – zejména klempířské kladivo, kleště či trhačky krytiny.

Oplechování střechy

Pro správné izolační vlastnosti je nutné správné oplechování střechy, které zabrání zatékání vody. Troufnete-li si na práci s plechem, pamatujte na to, že je třeba oplechovat střechu obzvlášť důkladně, a to zejména v inkriminovaných místech, jako jsou vikýře, komíny, úžlabí či okapová hrana střechy. Vždy pracujte s kvalitními plechovými komponenty , klempířskými šrouby, zachytávacími plíšky a klempířským tmelem, kterým důkladně utěsněte všechny spáry a spoje. 

Tip aneb Bezpečnost na prvním místě: Pamatujte, že práce ve výškách je vždy riziková. Proto je třeba, abyste i při výměně střešní krytiny byli jištěni, dodržovali bezpečnost práce a používali vhodné ochranné pomůcky . Dobrým pomocníkem vám může být pracovní plošina s potřebným výškovým i strannovým dosahem, která vám umožní provést bezpečně všechny potřebné práce i na nejvyšších místech střechy. 

Opravu střechy, do které zatéká, i rozsáhlejší rekonstrukce nechte na odbornících

Pokud vám do střechy zatéká, potřebujete provést opravy krovů či jejich výměnu, nebo tepelnou izolaci střechy, spolehněte se vždy na odborníky. Jen ti jsou schopni provést nezbytné testy, vyhodnotit nezbytnost oprav, navrhnout skladbu střešního pláště, dostatečnou tloušťku izolace, správné odvětrávání atd. a provést je opravdu profesionálně. Připraví také kompletní projekt a některé firmy jsou schopny vyřídit i stavební povolení (je-li třeba, viz níže). Stejně tak na odbornících nechte i projektovou dokumentaci a stavbu podkroví – zde se neobejdete bez odborného zhodnocení stavebně-technických faktorů, ať už jde o světlou výšku prostoru, sklon střechy či vedení potrubí. 

Vhodné je oslovit více firem a nechat si od nich zpracovat nabídky, z nichž si vyberete tu, která vám bude nejvíce vyhovovat. Upřednostňujte vždy firmu s dlouholetými zkušenostmi a dobrými referencemi zákazníků.

Tip pro plánování rekonstrukce střechy: Počítat musíte s tím, že kompletní rekonstrukce střechy, výměna krovů či výstavba nové střechy zabere nějaký čas, a dům bude nechráněný, proto je vhodné naplánovat ji na jaro či léto.

Stavební povolení při rekonstrukci střechy

Než se pustíte do jakýchkoliv oprav či úprav střechy, pamatujte na to, že existuje Stavební zákon, který ukládá jasné ohlašovací povinnosti. 


Výměna střešní krytiny bez ohlašovací povinnosti

V části 4, §103 odst. (1) písm. d) Stavebního zákona je uvedeno, že ohlášení není potřeba pro „ stavební úpravy, pokud se jimi nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nemění se vzhled stavby ani způsob užívání stavby, nevyžadují posouzení vlivů na životní prostředí a jejich provedení nemůže negativně ovlivnit požární bezpečnost stavby a nejde o stavební úpravy stavby, která je kulturní památkou“. 

Z toho tedy vyplývá, že měníte-li pouze krytinu, jež nezasahuje do nosné konstrukce a není-li vaše nemovitost v chráněné památkové zóně, nemusíte tuto činnost ohlašovat ani si žádat o stavební povolení (a nevadí ani to, že například vyměníte černou krytinu za červenou, jelikož zásadní změnou vzhledu stavby je většinou chápána změna materiálu, nikoliv barvy). Chcete-li však mít jistotu, nebo máte problematické sousedy, není od věci informovat se o správném postupu na stavebním úřadě.

Zásah do nosných konstrukcí se stavebním povolením

Pro výměnu krovu, vybudování nového podkroví či stavbu nové střechy však už stavební povolení potřebovat budete. Zažádat o něj musíte u stavebního úřadu a doložit musíte projektantem připravenou dokumentaci obsahující stavební část (půdorys včetně řezů a pohledů, zakreslení jednotlivých rovin a částí s uvedením příslušných kót, odvodnění střechy, hromosvodná soustava, protisněhová opatření atd.), statické posouzení a požárně-bezpečnostní řešení.

Povolení pak budete potřebovat také pro odstranění starých azbestových krytin, jelikož u nich platí zvláštní předpisy z důvodu jejich nebezpečnosti pro zdraví.

Tip ke stavebnímu povolení: Získání stavebního povolení je většinou běh na několik měsíců. Proto je třeba začít jej řešit co nejdříve. Po jeho vydání pak musíte s rekonstrukcí začít nejpozději do dvou let.

Kolik stojí rekonstrukce střechy

Cena rekonstrukce střechy se liší v závislosti na velikosti střechy, typu střešní krytiny, rozsahu prací a ceně práce ve vašem regionu. Samotný statický posudek a projekt vás vyjde v řádu desetitisíců, cena krovu se odvíjí od složitosti a velikosti konstrukce, sklonu střechy, způsobu ukotvení, potřeby použití lešení atd. Dále pak závisí na zvolené izolaci a vybrané střešní krytině. Namátkově pro představu – samotnou střešní krytinu pořídíte cca od 180 do 800 Kč/m 2 , řezivo na krov stojí cca od 3 500 do 7 000 Kč/m 3 , montáž krovu cca kolem 5 000 Kč/m 3 . Počítat tak musíte s částkou vyšších desetitisíců až statisíců. 

Tip pro financování střechy: Vzhledem k tomu, že financování střechy představuje značný zásah do rozpočtu, můžete na ni využít úvěr ze stavebního spoření, hypotéku nebo spotřebitelský úvěr někdy bez nutnosti doložení příjmů. Čerpat lze i státní dotace dle aktuálně poskytovaných programů.

Rekonstrukce a stavba střechy krok za krokem

Na závěr si ještě pojďme stručně shrnout, jak na jednotlivé kroky rekonstrukce či stavby střechy:

  • Nechte si připravit projekt odborníkem a zajistěte si financování.

  • Vyřiďte si veškeré potřebné dokumenty, povolení atd.

  • Naplánujte termín.

  • Demontujte a zlikvidujte starou střešní krytinu/krov.

  • Nechte si zhotovit nový krov, izolaci, odvětrání a položit střešní krytinu.

  • Nakonec je třeba střechu oplechovat a namontovat okapový systém.