Rekonstrukce koupelny krok za krokem

26. 05. 2024
Autor: Tomáš Dvořák
Chcete modernizovat starou koupelnu, zvětšit prostor, nebo jen vyměnit sanitární vybavení? Jakmile máte jasnou představu, čeho chcete rekonstrukcí dosáhnout, můžete pak lépe plánovat další kroky.
Rekonstrukce koupelny krok za krokem

Obsah článku


Před samotnou rekonstrukcí koupelny


Nezbytným krokem před samotnou rekonstrukcí je pečlivá příprava plánu. Zahrnovat by měl nejenom rozvrh prací, ale také seznam všeho potřebného materiálu a vybavení. V této fázi je vhodné konzultovat váš projekt s odborníkem, který vám pomůže identifikovat možné problémy a navrhnout potencionální řešení. Nezapomínejte, že kvalitní příprava může ušetřit mnoho času i peněz.

Plánování je stejně důležité jako rozpočet. Při plánování je klíčové počítat s dostatečným časem na jednotlivé kroky, jako je vybourání stěn, vyrovnání stěn, instalace obkladů a hydroizolace. Právě technické aspekty projektu často vyžadují více času, než se na první pohled zdá. Rozpočet je páteří každé rekonstrukce a koupelna není výjimkou. Určení, kolik můžete a chcete investovat, je prvním krokem k realizaci vašeho projektu. Při plánování rozpočtu je důležité počítat i s nečekanými výdaji, které mohou nastat při bourání stěn nebo při řešení problémů, na které narazíte. Zároveň je dobré rozlišovat mezi nezbytnými výdaji a těmi, které jsou spíše „kosmetické“. Nezapomeňte, že investice do kvalitních materiálů a odborné práce se vám mnohonásobně vrátí.

Výběr stylu a designu je jednou z nejzábavnějších částí plánování rekonstrukce koupelny. Máte příležitost proměnit prostor v osobní oázu pohody, která reflektuje váš styl a potřeby. Inspiraci můžete čerpat z časopisů, internetu nebo návštěvou showroomů. Když se rozhodujete pro konkrétní design, vždy myslete na celkovou harmonii s ostatními místnostmi ve vašem domě. Konzistence ve výběru materiálů, barev a stylu pomůže vytvořit plynulý přechod mezi místnostmi a zvýší celkovou estetickou hodnotu vašeho domova.  

Vybourání koupelny 

Před bouráním naplánujte, jak naložíte s odpadem, který bouráním vznikne. Nebude ho určitě málo.

Pokud bydlíte v pronajatém domě nebo bytě, zařiďte si nejprve povolení, které před bouráním koupelny potřebujete. Před samotným vybouráním koupelny odstraňte původní vybavení koupelny, v případě umakartového jádra odmontujte umakartové desky. Jakmile je koupelna vybouraná, zkontrolujte stav odpadů, přívod elektřiny a vody. Během bourání koupelny se určitě neobejdete bez bouracího kladiva a plochého sekáče. 

Vyrovnání stěn

K zaházení největších nerovností použijte maltu. Stěnu pak vyrovnáte s pomocí stahovací latě. Stěny, na kterých bude obklad, musí být hladké, bez nerovností a hrbolků. V této fázi se určitě neobejdete bez vodováhy

Druhá možnost je použití konstrukčních desek do koupelny.

Důležitá je i kontrola podlahy – v té by neměly být žádné praskliny a měla by být soudržná. Ideální je podlahu přetáhnout nivelační stěrkou, vyrovnají se tak její nerovnosti.

Hydroizolace

Bez správné hydroizolace by mohla voda proniknout do stěn, stropu nebo podlahy. Voda by pak mohla způsobit strukturální poškození nebo by napomohla výskytu plísní. Nejčastěji se používají hydroizolační nátěry, tmely nebo speciální hydroizolační fólie. 

Obklady stěn a podlahy

V malé koupelně budou lépe vypadat světlé obklady, které opticky zvětšují prostor. Na výběr je nespočet vzorů a obkladových materiálů. Pokud máte menší koupelnu, je dobré zvolit keramickou dlažbu velikosti 40x40 cm, či 60x60 cm. Ve větších koupelnách můžete použít malé i velké dlaždice. Koupelnu rovněž oživí 3D panely na stěně, které dokonale imitují sádrový kámen. 

Při pokládce svépomocí se neobejdete bez řezačky na obklady, vodováhy, stěrek, obkladačských křížků a klínků a gumového kladiva. Kromě výše zmíněného se vám bude hodit tužka, houbička a podložka pod kolena. 

1. Penetrační nátěr

Podklad pro obkládání by měl být rovný, suchý a stabilní. Následně povrch stěny natřete hloubkovou penetrací. Tento nátěr naneste malířským válečkem nebo širokým štětcem. 

2. Příprava lepidla

Pokud máte připravený podklad, je čas namíchat lepidlo. K míchání můžete použít vrtačku s míchacím nástavcem. Návod na namíchání lepidla najdete u každého produktu na jeho obalu. Lepidlo pak následně naneste na stěnu. Pro rovnoměrný nános použijte hladítko nebo hladicí stěrku. 

3. Lepení samotných obkladů

Dlaždice zatlačte do lepidla mírným krouživým pohybem. Během obkládání kontrolujte polohu obkladů za pomocí vodováhy a případně doklepněte gumovým kladivem. Dokud lepidlo 100% nezatuhne, můžete s obklady hýbat a upravovat je. Obkladačské křížky vám pomohou udržet rovnoměrné rozestupy mezi dlaždicemi. Před spárováním křížky odstraníte. 

4. Spárování obkladů

Spáry mezi dlaždicemi se vyplňují spárovací hmotou. Spárovat můžete začít až tehdy, pokud je lepidlo pod dlaždicemi zcela zatvrdlé. Spárovací hmotu smícháte s vodou tak, aby vznikla krémová pasta, kterou rovnoměrně rozetřete na - respektive mezi - dlaždice. Pro roztírání použijte gumovou stěrku. Přebytečnou spárovací hmotu pak setřete gumovou stěrkou. Po kompletním zaschnutí pak odstraňte zbytky hmoty vlhkou houbou.

Instalace nových zařízení

V dnešní době je důležité myslet na udržitelnost a ekologii i při rekonstrukci koupelny. Zvažte použití materiálů z recyklovaných zdrojů, nízko objemových toalet nebo vodních kohoutků, které šetří vodou. Tyto prvky sníží vaše provozní náklady , ale tím přispějí i k ochraně životního prostředí.

LED osvětlení nebo vysoce účinné vytápění vám pomohou snížit spotřebu energie a zároveň zvýšit komfort používání koupelny. 

Rekonstrukce koupelny je komplexní projekt, který vyžaduje důkladné plánování, pečlivý výběr materiálů a spolupráci s odborníky. S náležitou péčí a pozorností k detailům můžete proměnit vaši koupelnu v osobní oázu pohody, zvýšit hodnotu vašeho domova a zároveň přispět k ochraně životního prostředí.