Pěstování brambor není žádná velká věda, přesto je však pro úspěšnou úrodu třeba dodržet určité postupy a zásady.
Není brambora jako brambora aneb Jakou odrůdu brambor vybrat
Brambory se řadí na 5. příčku nejdůležitějších plodin světa (za pšenici, kukuřici, rýži a cukrovou třtinu). Kromě skvělé chuti a univerzálnosti použití vynikají dobrou nutriční hodnotou, jakož i obsahem důležitých živin – jsou zdrojem vitamínu C a B6, draslíku, železa či riboflavinu.
I přes společný obsah živin se však mezi sebou odrůdy brambor liší, a to zejména z hlediska spotřeby/skladovatelnosti. Až se tedy pustíte do výběru druhu brambor, zvažte, zda chcete sadbové brambory pro přímou spotřebu, či pro uskladnění.
Odrůdy brambor, varný typ a zásady výběru sadby
Zásadou úspěšného pěstování je nesázet konzumní brambory koupené v supermarketu – ty jsou ošetřeny přípravky proti klíčení, takže nemusí vůbec vyklíčit. Vždy si pořiďte v zahradnictví certifikovanou sadbu – díky ní se dočkáte bohaté úrody a máte jistotu, že sadba neobsahuje viry ani choroby. Sadbové brambory by měly mít velikost kolem 4,5 cm a vypadat zdravě.
Zvolit můžete různé odrůdy brambor:
Velmi rané brambory / rané brambory – jsou určeny k rychlé spotřebě, mají cca 90denní dobu vegetace, vynikají tenkou, odlupující se slupkou a obsahují výrazně méně škrobu a více vody a bílkovin než pozdní odrůdy.
Polorané brambory – doba vegetace je 110–130 dnů, jsou vhodné pro dlouhodobé uskladnění. Na výběr je množství odrůd s různým varným typem.
Pozdní brambory – jsou určeny zejména pro průmyslové pěstování, vynikají dobrým výnosem a velmi dobrou skladovatelností.
Při výběru odrůdy je třeba zohlednit i varný typ brambor:
Varný typ A – ideální pro vaření ve slupce na loupačku, jako příloha a do salátů; nemoučnatí a nerozváří se.
Varný typ B – jedná se o univerzální přílohu, do polévek, salátu i pro restování, mírně moučnatí a varem se částečně rozsypávají.
Varný typ C – vhodné pro přípravu kaší, těsta, bramboráků či hranolků, po varu moučnatí a jsou rozvářivé.
Varný typ D – v gastronomii se nepoužívá, slouží k výrobě lihu.
Příprava půdy pro sázení brambor je zásadní
Vzhledem k poměrně dlouhé vegetační době brambor (= doba, jak dlouho rostou brambory), není vhodné výsadbu brambor oddalovat. Optimálním obdobím, kdy se sází brambory, je konec března či duben (v chladnějších oblastech i později), kdy je již půda dostatečně ohřátá (kolem 7–10 °C v hloubce 1 cm).
Vzhledem k tomu, že jsou brambory poměrně náročné na živiny, je vhodné připravit si záhon už na podzim.
Vybraný záhon či plochu pro výsadbu brambor důkladně zbavte plevele.
Brambory pro svůj růst vyžadují kyprou a dobře propustnou půdu, proto záhon zkypřete pomocí kultivátoru, a to do hloubky 15–20 cm.
Následně na zeminu poházejte hnojivo. Nejlepší hnojivo na brambory je rozleželý hnůj, granulovaný hnůj nebo minerální hnojivo (síran draselný či cererit) – zapravte je ručně či rotavátorem a nechte záhon do jara odpočívat.
Na jaře záhon ještě jednou zkypřete, vysbírejte plevel a pomocí motyky či jiného vhodného zahradního ručního nářadí vytvořte brázdu hlubokou cca 10–15 cm, do které následně budete sázet brambory. Jednotlivé řádky by od sebe měly být vzdáleny cca 50 –70 cm.
Jak naklíčit brambory
Do půdy se sázejí brambory s narašenými klíčky o délce 1–2 cm. Pokud si tedy chcete naklíčit brambory sami, měli byste s tím začít na přelomu února a března (cca 3 týdny před výsadbou). Postup je jednoduchý – do dřevěné bedýnky dejte vrstvu zeminy na výsev, na ni položte sadbu brambor a umístěte na světlé a teplé místo (10–15 °C) – optimální je parapet okna či skleník. Brambory začnou klíčit po několika dnech, na záhon je vysaďte tehdy, když mají silné, 1–2cm výhonky.
Jak zasadit brambory správně
Naklíčené brambory vkládejte do brázdy tak, aby byly v hloubce cca 10–15 cm (u jílovitých půd je můžete dát blíže k povrchu, u písčitých půd naopak hlouběji pro přístup k vlhkosti). Brambory sázejte výhonky/očky směrem nahoru (máte-li málo sadby, můžete brambory rozpůlit, zásadní je, aby obě půlky měly výhonek). Důležité také je vědět, jak daleko od sebe sázet brambory – hlízy by mezi sebou měly mít prostor cca 30 cm.
Po vysázení proveďte první zahrnutí hlínou do výšky cca 7–15 cm, a vytvořte typické hrůbky. Poté můžete brambory poprvé zalít a následně udržujte zeminu stále mírně vlhkou. Jakmile brambory vyklíčí ze země, můžete po vyvinutí natě znovu přihrnout zeminu, abyste podpořili růst hlíz.
Praktický tip
Pamatujte, že na stejném místě byste měli pěstovat brambory jen jednou za 4 roky. Dobré je doplnit brambory vhodnými sousedy – dobře se jim bude dařit v sousedství špenátu, kukuřice, zelí či kedluben. Naopak nevhodnými sousedy jsou rajčata, okurky, papriky, dýně či lilky.
Netradiční pěstování brambor
Pokud nemáte místo, kde brambory pěstovat, můžete využít i alternativní způsoby. Velmi se osvědčilo pěstování brambor v nádobách či pytlích na pěstování brambor. Pořídit si můžete speciální květináč na sázení brambor, ale je možné i pěstování brambor v kbelíku, vyvýšeném záhonu či velkém hlubokém truhlíku . Pro pěstování platí v podstatě stejná pravidla jako na záhoně, pouze hrůbky vytváříte až ve chvíli, kdy má zasazená hlíza výhonky vyčnívající cca 10 cm – pak k tomuto výhonku nahrňte zeminu tak, aby koukaly jen špičky listů.
Při pěstování brambor v kýblu, pytli či jiných nádobách je třeba dávat pozor na přemokření – zalévejte opatrně, v opačném případě by mohly hlízy začít uhnívat.
Kdy se sklízí brambory
Jestliže budete s pěstováním úspěšní, dočkáte se v létě či na podzim úrody brambor. To, kdy je na sklizeň nejlepší čas, záleží na vegetační době dané odrůdy. Obecně platí, že se jedná o období zhruba 3 měsíce po výsadbě, kdy začnou listy brambor vadnout a zbarvovat se do žlutohněda. Pak stačí vzít do ruky motyku, nebo si usnadnit práci vyorávačem brambor, brambory vybrat ze země a zpracovat je či uskladnit.