Jak postavit pergolu

31. 05. 2024
Autor: Tomáš Dvořák
Pergola patří na každou zahradu. Poskytuje útočiště pro odpočinek, prostor pro čas s rodinou či přáteli, chrání před slunečními paprsky i nepřízní počasí. Tento článek popíše postupy, jak efektivně postavit pergolu a jaké nářadí budete ke stavbě potřebovat.
Jak postavit pergolu

Obsah článku

Plánování 

Při stavbě pergoly začněte pečlivým plánováním. Bude sloužit jako odpočinkové místo, venkovní jídelní prostor nebo jako zastřešení pro vaši venkovní kuchyni? Jakmile si stanovíte jasný účel, můžete se pustit do rozhodování o rozměrech a umístění.  

V této fázi také zkontrolujte místní stavební předpisy a ověřte si, zda pro pergolu potřebujete stavební povolení – stavební povolení ani ohlášení nepotřebujete pro stavbu do 25 m2 zastavěné plochy s výškou maximálně 5 m. 

Důležitou součástí plánování je vytvoření detailního nákresu či plánu. Tento dokument vám nejen pomůže lépe si představit konečný výsledek, ale také usnadní nákup materiálu a práci s nářadím. Nezapomeňte zohlednit orientaci slunce a převládající směr větru, aby vaše pergola poskytovala ochranu a zároveň komfort.

Výběr materiálu – dřevo, kov nebo kompozit?

Materiál, z něhož bude vaše pergola postavena, zásadně ovlivní její vzhled, odolnost a údržbu. Dřevo je tradiční volbou, která se těší oblibě díky přírodnímu vzhledu, ale vyžaduje pravidelnou údržbu, jako je ošetření proti škůdcům a hnilobě. Kovové pergoly jsou robustní a odolné vůči povětrnostním vlivům, nicméně jejich montáž je složitější. 

Kompozitní materiály představují moderní alternativu, která kombinuje vzhled dřeva s minimální potřebou údržby. Řiďte se nejen estetickými preferencemi, ale také klimatickými podmínkami ve vaší oblasti a dostupným rozpočtem.

Během stavby určitě využijete vrtačku s příklepem a úhelníky, které vám zajistí přesnost během samotné výstavby. Pokud je konstrukce dřevěná, hodí se také kotoučová pila a bruska a k tomu kvanta kontrukčních vrutů.

Základy jako klíč k úspěchu 

Pevné základy jsou alfou a omegou každé stavby. Správně vybudované základy zajistí stabilitu a bezpečnost. Existují různé metody, jak pergolu zakotvit - od betonových patek až po zemní šrouby. Způsob zakotvení zvolte podle typu půdy na vaší zahradě a celkové hmotnosti konstrukce pergoly. Základ musí být dostatečně hluboký, aby odolal mrazu a jiným klimatickým vlivům.

Jak připravit základ v několika jednoduchých krocích: 

1) Vymezte půdorys, a to za pomocí provazu a kolíků. V této fázi se neobejdete bez metru.  

2) Po celé ploše odeberte zhruba 20 cm zeminy a plochu srovnejte do roviny podle vodováhy.

3) Vyznačte si plochu jednotlivých sloupků a pro každý z nich vykopejte díru zhruba 80 cm hlubokou.

4) Zabetonujte patky pergoly nad okolní terén společně s již připravenými kotevními patkami.

Dřevěná pergola

Připravte si potřebné dřevo, trámy a latě podle plánu. Nejprve vše pečlivě natřete a ošetřete vhodným nátěrem proti dřevokaznému hmyzu, houbám a vlhkosti. Dále se hodí jej natřít na požadovanou výslednou barvu, ještě když máte vše při zemi. Počítejte tedy několik hodin/dnů na zasychání barvy a jednotlivých vstev. Trámy lze i rychleji nátěrem opatřit stříkací pistolí

Do patek následně umístěte trámy potřebné délky. Trámy musí být ve svislé poloze. Připevněte vodorovné vaznice a následně je zavětrujte pomocí šikmých vzpěr

V posledním kroku připevněte kolmé krokve a přes ně (rovněž kolmo) střešní latě. Na střešní latě pak pokládáte vybranou krytinu. 

Střecha pergoly

Střecha pergoly je klíčovým prvkem poskytujícím stín a ochranu před nepříznivým počasím. Existuje několik možností, jak střechu pergoly navrhnout – od plně kryté střechy, která poskytne úplnou ochranu před deštěm a sluncem, až po více otevřené varianty, které umožňují prosvítání slunce, ale stále nabízejí určitou míru zastínění.

Materiál střechy by měl odpovídat klimatickým podmínkám vašeho regionu – například v oblastech s vyššími srážkami se doporučuje volit voděodolné materiály, jako jsou plechové panely nebo pevné plastové krytiny. Vydržet by měly nálož sněhu nebo kroupy. Naopak na teplejších místech může být ideální volbou prodyšný materiál, který umožní vzduchu cirkulovat a zároveň poskytne stín.

Ekologie a udržitelnost

Myslete  také na ekologickou a energetickou stránku. Volba materiálů s nízkým dopadem na životní prostředí, jako jsou recyklovatelné nebo obnovitelné zdroje, přispívá k udržitelnosti a zároveň může zvýšit estetickou hodnotu venkovního prostoru. 

U osvětlení je vhodné zvážit použití LED žárovek EMOS, které jsou úspornější a mají delší životnost ve srovnání s ostatními osvětlovacími technologiemi. Solární světla jsou další skvělou volbou pro ekologicky šetrné osvětlení, jelikož využívají obnovitelný zdroj energie a snižují tak vaše energetické náklady. Implementací těchto řešení přispějetet k ochraně životního prostředí a zároveň vytvoříte krásný a funkční venkovní prostor.

Zastínění pergoly pomocí rolet nebo plachty vám pomůže regulovat množství slunečního svitu v průběhu dne. Nebojte se experimentovat s různými materiály a barvami. 

Screenové rolety Svet-oken.cz

Pro dlouhou životnost

Aby vaše pergola vydržela v dobrém stavu co nejdéle, je důležitá pravidelná údržba. Dřevěné pergoly vyžadují systematické ošetření proti škůdcům a hnilobě, zatímco kovové pergoly je potřeba pravidelně natírat, aby se zabránilo korozi. 

Nezapomeňte také kontrolovat a případně utahovat spojovací prvky, aby byla pergola stále pevná a bezpečná. Stavba pergoly může být náročná, ale s pečlivým plánováním a správnými materiály se jedná o splnitelný projekt, který vám přinese radost a užitek na mnoho let.