Topná sezóna je za dveřmi. Jak skladovat dřevo, aby dobře hořelo?

01. 10. 2023
Autor: Tomáš Dvořák
Už se to zase blíží. Příroda pomalu, ale jistě nechává vkrádat chlad do našich obydlí, a mnozí z nás tak začínají přemýšlet, jak doma přes zimní měsíce nezmrznout a zároveň se neutopit v poplatcích za vytápění.
Topná sezóna je za dveřmi. Jak skladovat dřevo, aby dobře hořelo?

Obsah článku

Patříte-li mezi fanoušky palivového dřeva, máme pro vás užitečné tipy na jeho skladování, které zajistí, že si vaše dřevo zachová svou kvalitu a přinese vám co nejlepší efekt při vyhřívání vašeho domova. Dřevo je jedním z materiálů, pro které lidstvo nachází praktické využití od samého počátku svojí existence. Abychom se na něj však mohli spolehnout coby na spojence v boji proti nízkým teplotám, musíme věnovat náležitou péči jeho uskladnění.

K čemu je důležité suché dřevo?

Suché dřevo je výborným palivem pro různé topné systémy, a to z několika důvodů:

  • Efektivnější spalování: Suché dřevo obsahuje méně vlhkosti než čerstvé nebo nedostatečně usušené dřevo. Nižší obsah vlhkosti znamená, že při spalování se produkuje více tepla, protože energie není ztracena na odpařování vody obsažené ve dřevě. Efektivnější spalování znamená větší topný výkon.
  • Snížené emise škodlivých látek: Při spalování suchého dřeva se snižuje množství škodlivých látek a emisí, jako jsou saze a oxidy dusíku, což přispívá k nižšímu znečištění ovzduší. Čistší spalování znamená i nižší negativní vliv na životní prostředí.
  • Snadnější a rychlejší zapalování: Suché dřevo má tendenci rychleji a snadněji hořet než vlhké dřevo. Snížený obsah vlhkosti znamená, že dřevo se snadněji zapálí a udrží oheň, což zlepšuje celkovou účinnost topného systému.
  • Menší tvorba sazí a kouře: Vlhké nebo nedostatečně usušené dřevo může při spalování produkovat více sazí a rychle dehtuje komín. 
  • Dlouhá životnost topného zařízení: Pravidelné používání suchého dřeva může přispět k prodloužení životnosti topného zařízení, protože nižší obsah vlhkosti snižuje tvorbu korozivních produktů při spalování. Některé kotle dle popisu zvládají i vlhčí dřevo, ale u některých je podmínka provozu použití jen dokonale suchého dřeva. 
  • Lepší řízení teploty: Suché dřevo umožňuje lepší kontrolu teploty v topném systému. Nižší obsah vlhkosti umožňuje rovnoměrnější a stabilnější spalování, což zase vede k lepšímu řízení a udržování požadované teploty.
    Skladování dřeva

Jak správně dřevo naštípat?

Když si přivezete dřevo z lesa, čeká vás měření a následně štípání nametrovaného dřeva (případně ještě jeho zkrácení na cirkulárce). Můžete si jej rovnou naštípat i na polena do kamen, ale lépe se vám s ním budete pracovat, když jej nejprve dáte schnout. Aby kusy dřeva dobře vyschly, je potřeba je nenechat jako kulatinu, ale rozštípnout je alespoň na půl

Než si vysvětlíme, jak štípat dřevo, poradíme vám, jaké nástroje pro štípání dřeva využít. Pro tvrdší dřevo zvolte sekeru s delším topůrkem a širším ostřím, může to být rovnou i kalač . Na měkké dřevo a menší kusy vám postačí sekyrka s úzkým ostřím. Před samotným štípáním dřeva nejdříve proveďte kontrolu ostří a ujistěte se, že je opravdu dostatečně ostré. Práce se dřevem tak pro vás bude jednodušší a hlavně bezpečnější. 

Před štípáním dřeva po vyschnutí je třeba zvážit, jak velké kusy dřeva upotřebíte. Myslete na to, že menší kusy dřeva budou snáze manipulovatelné. Po zvolení nástrojů a rozměrů štípaného dřeva si připravte vhodné podložky, které pomohou udržet dřevo na místě během štípání. Častou volbou podkladu pro štípání dřeva bývají špalky, protože jsou pevné a dokážou absorbovat nárazy sekerou. 

A konečně se dostáváme i k trochu komfortnějšímu způsobu štípání dřeva. Sekyra je užitečným nástrojem zejména pro detailní práce nebo pro štípání menšího dřeva, ale elektrické štípače nabízí řadu výhod těm, kteří potřebují štípat větší objemy dřeva rychle a efektivně. Její obsluha je bezpečnější, člověk se s ní zdaleka tolik nenadře a nabízí i regulaci síly, což je prospěšné při štípání dřeva různých délek a velikostí. Rázek metrového dřeva

Jak postavit dřevník? Zvládnete to i svépomocí

Prvním krokem je zvolit vhodné místo pro skladování dřeva. Ideální volbou je zastřešený dřevník, který ochrání vaše zásoby před nepříznivými podmínkami. Na trhu je dostupný velký výběr přístřešků na dřevo, jejichž montáž je velmi jednoduchá, ale jak již bývá zvykem, za pohodlí se platí a pořídit si takový přístřešek na dřevo vás vyjde dráž, než kdybyste si postavili dřevník vlastní.

Rozhodnete-li se pro stavbu vlastního dřevníku, doporučujeme zvolit variantu z palet, kterou zastřešíte vlnitým plechem. Co se týče náčiní, vystačíte si s hřebíky, kladívkem a AKU vrtačkou. A žádný strach, se stavebním povolením si lámat hlavu nemusíte, pokud váš dřevník nepřesáhne výměru 25 metrů čtverečních a 5 metrů do výšky.

Skládání a uskladnění dřeva

Při skládání dřeva rozlišujte mezi měkkým a tvrdým dřevem a vytvářejte homole nebo stohy s ohledem na tuto kategorizaci. Tvrdé dřevo, jako je dub nebo buk, by mělo schnout alespoň dva roky, proto je vhodné ho skládat do spodní vrstvy, zatímco měkké dřevo, jako je smrk nebo borovice, obvykle stačí sušit zhruba rok, bude tedy připraveno k použití dříve a můžeme ho umístit nahoru.

Při uskladňování palivového dřeva dbejte na to, aby bylo úložní místo chráněno před vlivem deště a sněhu. Vlhkost dřeva totiž není žádoucí z důvodu rizika hniloby či plesnivění, proto je rovněž důležité se ujistit, že je dřevo umístěno v dostatečné vzdálenosti od země. Nezapomínejte ani na řádné krytí, venku můžete dřevo skladovat například pod stříškou podél chalupy. Dřevostavitel.cz doporučuje zvolit návětrnou stranu, na kterou alespoň část dne svítí slunce. 

Mezi dřevem a zemí je zapotřebí nechat přibližně 15 až 20 cm volného prostoru, stejně tak jako od zdi, abyste dřevu zajistili dostatečnou cirkulaci vzduchu, která je nezbytná pro jeho proschnutí. Nikdy nezakrývejte dřevo plachtou ani igelitem, tím byste vytvořili skleníkový efekt a mohlo by dojít k jeho tlení či plesnivění. Velký dřevník, Fotka od <a href="https://pixabay.com/cs/users/satynek-8757289/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3549568">Ada K

Dřevo můžeme skládat na dřevěné palety či pod něj umístit štěrkovou podložku, která zlepší odvodnění a sníží kontakt s vlhkostí. Tyto možnosti zajistí, že dřevo bude zespoda krásně větrat, a my se tak vyvarujeme zbytečně izolované vlhkosti a jejím možným negativním důsledkům.


Zdroje: 

https://m.tzb-info.cz/113032-jak-spravne-skladovat-palivove-drevo
https://www.ceskestavby.cz/clanky/naucte-se-spravne-uskladnit-palivove-drevo-26610.html
https://www.drevostavitel.cz/clanek/prakticke-tipy-jak-skladovat-drevo-aby-v-kamnech-spravne-horelo
https://www.cistedrevo.cz/navody/jak-bezpecne-uchovavat-drevo/