Nejlepší sekačka na trávník

29. 03. 2024
Autor: Tomáš Dvořák
Pokud máte dům se zahradou, určitě jste někdy řešili koupi sekačky. Vybrat správnou sekačku není vůbec jednoduchá záležitost. Tento článek by vám měl nabídnout krátký vhled do světa sekaček a pomoci vám s výběrem.
Nejlepší sekačka na trávník

Obsah článku

Jak si vybrat správnou sekačku? 

Před samotnou koupí sekačky je nutné si uvědomit, pro jaké potřeby bude sekačka pořízena, tzn. jak velký máte trávník, jaký terén budete muset se sekačkou zdolávat a samozřejmě, kolik jste ochotni do sekačky investovat peněz. Sekačky se totiž liší svou velikostí, pohonem a také dalšími funkcemi. Šířka záběru se pohybuje zhruba od 30 cm do 140 cm. Čím větší má sekačka záběr, tím kratší je doba sekání, protože širší sekačka může samozřejmě sekat širší pásy trávy. 

Udržitelnost je také důležitým aspektem při výběru sekačky. Elektrické sekačky, ať už s kabelem, nebo na baterie, nabízejí ekologickou alternativu bez emisí. Péče o vaši sekačku je rovněž klíčová pro její dlouhověkost. Pravidelné čištění, ostření nožů a kontrola oleje u benzínových modelů zajistí, že vaše sekačka bude vždy připravena na další sezónu.

Sekačky a typ pohonu

Dnes se na trhu můžete setkat celkem se čtyřmi druhy pohonu: benzínový, elektrický, akumulátorový a ruční. Každý z těchto pohonů má bezesporu své výhody a nevýhody. V textu níže tedy nabízíme krátký vhled do těchto čtyř typů pohonů, které ovlivňují efektivitu i pohodlí při práci. 

Benzínová

Součástí každé benzínové sekačky je spalovací motor, tzn., že disponují větším výkonem. Hodí se proto na větší plochy trávníku – od  200 m2. Sekání v kopcovitém terénu pro ně není žádný problém. Na druhou stranu – manipulace s benzínovou sekačkou, která je většinou těžká, může být komplikací pro méně fyzicky zdatné osoby. Tyto sekačky také bývají velmi hlučné a náročnější na údržbu. 

Elektrická 

Elektrické sekačky jsou skvělým řešením pro pozemky v dosahu zdroje elektrické energie. Nevýhodou elektrické sekačky je  kabel, u kterého si musíte dávat pozor, abyste jej nepřesekli. Elektrická sekačka je vhodná pro pozemek, který má maximálně 700 m2. Elektrické sekačky většinou disponují menší hmotností, než sekačky benzínové a také jsou méně hlučné. Tato sekačka je také méně náročná na údržbu, pokud ji porovnáváme se sekačkou benzínovou. 

Akumulátorová 

Aku sekačky čerpají energii z akumulátoru. V tomto případě tedy vás tedy při sekání nebudou rušit kabely.. Akumulátor se obvykle nabíjí jednu hodinu. Pokud se budete poohlížet po nové sekačce, kupte k ní alespoň dva silnější akumulátory. Jeden můžete používat, zatímco druhý se nabíjí. 

Sekačka na ruční pohon 

Ručně poháněná sekačka není jen nástrojem našich prarodičů; je to skvělá volba pro moderního zahradníka, který hledá udržitelnější alternativy. Má své jedinečné výhody: je tichá, ekologická a dává prostor pro fyzický trénink, čímž si udržujeme naše zdraví. 

V textu výše jsme se seznámili s tím, jaký typ pohonu mohou mít konkrétní sekačky a jaké jsou výhody jednotlivých pohonů. V následujících řádcích si konkrétně přiblížíme jednotlivé typy sekaček a jejich výhody, či nevýhody.

Typy sekaček 


1. Sekačka S pojezdem nebo BEZ?

Pro větší plochy, konkrétně nad 500 m2 byste měli uvažovat o sekačce s pojezdem. Ten výrazně snižuje námahu během sekání. Pojezdem většinou disponují benzínové sekačky, které mají záběr více než 40 cm. U menších ploch, které jsou členité, je pojezd spíše na škodu. Sekačky s pojezdem bývají těžké, větší, což je pro malou zahrádku zbytečná námaha. Pojezd má většina sekaček na zadních kolech.

Některé sekačky však mají pojezd i na předních kolech, což není úplná výhoda. Při sečení vysoké trávy musíte sekačku často zvedat, pojezd by tedy v tomto případě postrádal smysl. Všechny typy sekaček se dají většinou pořídit v zajímavých a cenově zvýhodněných setech. Každý set obsahuje něco jiného a před koupí Vámi vybrané sekačky je důležité si jednotlivé sety prostudovat. 


2. Rotační sekačky 

Rotační sekačky fungují na principu rotačních nožů, které trávu sekají. Rotační sekačky jsou vhodné pro běžný typ trávníků, využívají se tedy primárně kolem domů a obytných ploch. 

3. Vřetenové sekačky 

Vřetenové sekačky trávu nesekají, nýbrž stříhají pomocí vřetene s břity. Fungují na principu nůžek. Trávník, který sekáte vřetenovou sekačkou, je zelenější, rychleji se regeneruje a lépe odolává škůdcům. Počet nožů na vřeteni a jeho průměr ovlivňuje to, jak vysokou trávu budete moci sekat. Čím jsou nože dále od sebe, tím můžete sekat vyšší trávu. 

4. Robotické sekačky

Robotické sekačky jsou během práce schopny nahradit lidský faktor. Hodí se na rovnější plochy bez překážek. Na trhu existuje velké množství robotických sekaček s pokročilým ovládáním a mnoho funkcemi. Robotické sekačky vyráží samy (v nastavených intervalech) sekat Váš trávník. Průběžně se opět samy vrací na nabíječku, pokud jim dojde „šťáva“. Robotické sekačky jsou tiché a pravidelným sečením udržují prospívající trávník, který rychleji houstne a nezasychá. 


5. Lištové, bubnové a cepové sekačky

Lištové sekačky jsou vybaveny lištou, která má za cíl snížit odpor při sekání vysoké trávy a umožnit tak práci i v náročných podmínkách. Tento typ sečení využívají pro svou práci sklízecí stroje (obilí). Lištové sekačky se dělí podle druhu lišt, která je závislá na požadovaném výkonu. 

U bubnové sekačky jsou nože ukryty v bubnu nebo disku. Tento typ sekačky se řadí mezi ty silnější. Hodí se spíše pro členitý terén, kde mohou být i menší křoviska. Bubnové sekačky postrádají koš na trávu, tzn., že po posekání zůstává tráva na zemi. Tento typ sekaček je hojně využíván v zemědělství, kde se suší seno. 

Lištová sekačka

Cepové sekačky jsou konstruovány pro ta místa, kde mohou narazit na skrytý předmět. Cepy sekají trávu, křoví a větvičky na malé kousky. V případě, že nůž narazí na nějaký tvrdý předmět, uvolní se. Tato funkce volných nožů chrání obsluhu sekačky a také samozřejmě kolemjdoucí. V neposlední řadě zajišťuje i to, že se nože sekačky nepoškodí. 

6. Zahradní traktor

Zahradní traktory jsou zárukou rychlého, pohodlného a precizního posečení trávníků. Zahradní traktor se vyplatí pro plochy, které mají více než 1500 m2. Zahradní traktory zvládnou posekat trávu až do 25 cm. 


7. Strunová

Strunová sekačka, je typem ručního nářadí určeného k údržbě zahrady. Její hlavní funkcí je stříhání trávy, plevelů a menších keřů pomocí rotující struny (na větší keře jsou ale vhodnější křovinořezy , na větve nůžky na větve a pro důkladnou likvidaci plevele se hodí odstraňovače plevele ). Jedná se o zahradní nástroj, který je nejen efektivní, ale také lehce ovladatelný díky své nízké hmotnosti a ergonomickému provedení, které umožňuje čištění i těch nejtěžších zatáček nebo úpravu trávníkového porostu kolem květinových záhonů či plotu.

Nejvíce se hodí k:

  • Vysoustružení trávy na nevyžadovaných místech
  • Udržování definovaných hranic trávníku
  • Čištění kolem stromů a tvrdě dostupných míst 
  • Pracovní úpravy pozemků


Klíčem je zvolit model, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám a přáním. S pravou sekačkou se vaše zahrada stane místem setkání pro rodinu a přátele, zeleným útočištěm, kde se můžete uvolnit a načerpat novou energii. Vyberte si moudře a užijte si radost z dokonale upraveného trávníku.