Jak vybrat vrtačku? 5 tipů, které vám pomohou s výběrem

10. 03. 2024
Autor: Tomáš Dvořák
Malá vrtačka nebo větší? Na elektriku nebo baterii? Ze všech stran se na vás hrnou nejrůznější názvy vrtaček a informace o jejich typech, výkonu, napájení nebo rychlosti otáček.
Jak vybrat vrtačku? 5 tipů, které vám pomohou s výběrem

Obsah článku

Pomůžeme vám vyznat se v základní terminologii, která vám pomůže vybrat vrtačku, vhodnou právě pro vaše účely. 

Vyberte správný typ vrtačky

Vybrat vhodný typ vrtačky je důležitý z hlediska účelu, pro které ji plánujete používat. Níže najdete základní druhy, mezi kterými můžete vybírat. 


  • Aku vrtačky (Aku šroubovák): Ty jsou ideální pro zašroubování nebo odšroubování. Mají obvykle nižší otáčky, zato ale nabízí přesnější korigování hloubky zašroubování. S těmito vrtačkami můžete montovat nábytek, pracovat se dřevem nebo sestavovat jednoduché konstrukce. Tyto vrtačky jsou bezdrátové, díky čemu se s nimi pracuje velmi pohodlně. 






  • Příklepové vrtačky: Ruční vrtačky s příklepem jsou určené pro vrtání do tvrdých materiálů, jako jsou například cihly nebo beton. Díky příklepu snadno prorazíte jakýkoliv tvrdší materiál, aniž byste jej nějak poškodili. Tyto vrtačky využijete hlavně při pracích na stavbách. 




  • Vrtačky bez příklepu: Jedná se o jednoduché vrtačky, které mají snadné ovládání a jsou vhodné pro začátečníky, kteří s vrtáním nemají tolik zkušeností. Jsou cenově dostupné, bývají menší, lehčí a jsou šetrnější k měkčím materiálům. Vrtačky uvítají ti, kteří potřebují vrtat v bytě, protože jsou nejméně hlučné v porovnání s příklepovými vrtačkami.






     


  • Stojanové vrtačky (stolní vrtačky): Pro tuto vrtačku se rozhodněte, pokud potřebujete vrtat stabilně a co nejvíc přesně. Tento typ umožňuje nastavení konzistentní hloubky vrtání a dalších parametrů, což umožňuje vrtat stále stejné díry. Díky stojanu jsou vrtačky stabilní a díky tomu se s nimi skvěle pracuje, pokud potřebujete vrtat do větších nebo těžších materiálů. Stojanové vrtačky uvítají také ti, kteří potřebují vrtat delší dobu a nechtějí být unavení. 






  • Jádrové vrtačky: Jak už samotný název vypovídá, jedná se o výrobky vhodné k použití pro jádrové vrtání. To znamená, že jsou vytvořeny pro vrtání do tvrdých materiálů, jako je beton, kámen nebo cihly. Dokáží si poradit i s extrémně tvrdými materiály, které by běžné vrtačky neprorazily. Vrtačky jsou efektivní a zrychlují a usnadňují práci. Jsou také vhodné pro vrtání větších otvorů, které jsou potřebné například k instalaci trubek nebo elektrických rozvodů. Jádrová vrtačka nabízí různé průměry vrtáků, stabilitu a přesnost.   




  • Magnetické vrtačky: Jedná se o kombinaci vrtačky s elektromagnetem, který snadno přilne ke kovovému povrchu. Magnetické vrtačky umožňují rychlé a přesné vrtání právě díky magnetu, který se přichytí k povrchu. Magnet se navíc k danému materiálu přichytí velmi jednoduše bez potřeby použití nějakých dalších fixačních prostředků, což urychlí vaši práci. Stabilita magnetické vrtačky zajišťuje také větší pracovní bezpečnost, protože zůstane pevně na místě, na které ji umístíte. S těmito vrtačkami můžete navíc vrtat vertikálně, horizontálně, ve výškách i na stropě. Výhodou také je, že nevydávají nepříjemný a příliš hlasitý zvuk. 


  • Úhlové vrtačky: Mají úhlový nástavec, který umožňuje práci v těžko dostupných nebo úzkých prostorách. Konstrukce vrtačky umožňuje manipulovat s nástavcem v úhlu, který potřebujete a můžete s ní dosáhnout na místa, kam byste se s běžnou vrtačkou nedostali. Úhlové vrtačky využívají často elektrikáři a instalatéři. Jsou vhodné také pro nejrůznější opravy a údržbu v domácím prostředí. Volit navíc můžete z různých přídavných nástavců, které zvyšují všestrannost výrobku. 

Zvolte správná sklíčidla

Zde nesmíme opomenout pevná a všestranná sklíčidla. Tito pomocníci slouží k uchycení materiálů nebo k jejich stlačení. Můžete je použít nejen na stavbách, ale také v domácnostech. K čemu konkrétně sklíčidla slouží? 

 

  • Upevňují materiály: Sklíčidlo vám pomůže uchytit materiál nebo jej stisknout a zlepšit tak přesnost a bezpečnost práce. 

  • Pomáhají s manipulací a přesností: Díky sklíčidlům můžete manipulovat s materiály, se kterými právě pracujete. Umožní vám zajistit stabilitu pracovní plochy a přístup k různým stranám materiálu. Využijete je zejména při řezání, broušení nebo vrtání. 

  • Fixují materiál při leštění a broušení: Sklíčidla zafixují materiál tak, aby se nepohyboval během doby, kdy na něm pracujete. Zajistíte tím lepší výsledky.

  • Pomáhají při sváření: Sklíčidla umožňují upevnění svářecího materiálu tak, aby byl v bezpečné a stabilní pozici během práce. 

  • Je možné použít je víceúčelově: Existuje několik druhů sklíčidel různých tvarů a s různými funkcemi. Pořídit můžete například rychloupínací sklíčidlo, nebo takové, které je speciálně konstruované pro konkrétní účely. 

  • Zajišťují bezpečnost: Jak už bylo uvedeno výše, sklíčidla zajišťují materiál, s kterým právě pracujete, ať už jde o řezání, broušení, leštění nebo vrtání. Díky sklíčidlům nemusí mít vaše malá nepozornost fatální následky.

 

Vyberte vhodné příslušenství k vrtačce

Chcete-li si pořídit vrtačku, neobejdete se bez kvalitních vrtáků a sekáčů. Jak je ale správně vybrat, kdy je jich na trhu tolik?

Vrtáky

  • Typ materiálu: Některé vrtáky jsou vhodné pro práci se dřevem, kovem nebo betonem. mají odlišné konstrukce a tvary. 

  • Průměr: Vybírejte vrtáky s průměrem, který je vhodný pro vytvoření konkrétní díry. 

  • Typ vrtáku: Ne všechny vrtáky jsou vhodné do všech vrtaček. Ujistěte se proto, že jsou vybrané vrtáky kompatibilní s vaší vrtačkou.

  • Špicování: Každý vrták může mít jiný typ špicování, jako jsou šroubovice nebo přímé či zakřivené špicování. Vyberte takový vrták, který je vhodný k tomu, co potřebujete udělat, a poradí si s konkrétním materiálem. 

  • Délka: Vrtáky mívají různou délku, proto si předem rozmyslete, jak dlouhá má být díra, kterou potřebujete vyvrtat a na základě této informace zakupte vhodný vrták. 


 

Sekáče

  • Typ materiálu: Nejprve si rozmyslete, s jakým materiálem budete pracovat. Sekáče jsou vyráběny pro práci se dřevem, kovem, plastem betonem a dalšími materiály. 

  • Typ sekáče: Před zakoupením výrobku se ujistěte, že je sekáč kompatibilní s vaší vrtačkou. Různé vrtačky mají různé držáky, které nemusí všechny druhy sekáčů přijmout. 

  • Typ řezu: Sekáče jsou vyráběny pro různé typy řezů. Mohou být vhodné například pro příčný, podélný nebo skloněný řez. Vyberte tedy sekáč podle řezu, který potřebujete provést. 

  • Průměr: Průměr sekáče určuje, jak široký bude řez, který s ním provedete. Menší průměry sekáčů bývají vhodné pro jemnější práce, zatímco větší průměr využijete při hrubém řezání. 

  • Materiál a tvar: Podle toho, k čemu mají sekáče sloužit, jsou vyráběny z různých materiálů a mají různé tvary zubů. 

  • Délka: Ta ovlivňuje, jak bude hluboký váš řez. Ujistěte se proto, že zakoupený sekáč odpovídá svou délkou úkolu, který s ním potřebujete splnit.

 

Stojany a držáky na vrtačku

Stojany na vrtačku a držáky můžete vybrat jednoduše na základě několika faktorů, nad kterými se zamyslete.

 

  • Jaký máte typ vrtačky? 

  • Co s vrtačkou potřebujete dělat? 

  • Jaká je hmotnost a velikost vrtačky? 

  • Jak typ vrtání budete provozovat?

  • Jakou stabilitu a bezpečnost preferujete? 

  • Potřebujete vrtačku přenášet? 

  • Jak ji chcete skladovat? 

  • Jaké jsou hodnocení konkrétního držáku nebo stojanu v internetových recenzích? 

  • Kolik chcete do výrobku investovat?

 

Newton metr

Jedná se o jednotku používanou k měření točivého momentu při vrtání a šroubování. Přinášíme vám několik klíčových bodů, kde je Newton metr při vrtání významný. 

 

  • Nastavitelný moment – umožňuje uživateli přesně nastavit moment síly, který má být použitý při vrtání nebo šroubování

  • Ochrana materiálu – příliš vysoký moment může poškodit materiál nebo způsobit proniknutí šroubu až příliš hluboko, čemuž můžete díky Newton metru zabránit

  • Přesnost vrtání – například při práci se dřevem, kovem nebo betonem, může být moment síly vrtání různý a díky Newton metru předejdete poškození materiálu

Zamyslete se nad druhy napájení

Existují tři druhy vrtaček, mezi které patří elektrická, akumulátorová a pneumatická vrtačka. Při výběru konkrétního výrobku zvažte, jakým způsobem jej budete používat. Přinášíme vám informace o jednotlivých druzích, jejich výhodách a nevýhodách. 

Elektrické vrtačky

Jsou používané při práci s tvrdšími materiály a jejich výhodou je neustálý přísun energie, jelikož nejsou omezené výdrží baterie. Pokud pracujete na jednom místě delší dobu, je elektrická vrtačka vhodnou volbou. 

Její nevýhodou může být omezenost přístupu k určitým místům, protože ne všude budete mít možnost vrtačku zapnout do zásuvky a komplikace vám může způsobovat také neustále se všude motající kabel. 

Akumulátorové vrtačky

Jsou skvělé pro svou snadnou manipulaci bez omezení pohybu. Díky tomu, že ke svému fungování nepotřebují kabel, je možné použít je na nejrůznějších místech, na kterých byste s elektrickou vrtačkou nemohli pracovat. Nevýhodou aku vrtaček je jejich omezená doba, po kterou s nimi můžete pracovat a také nižší výkon ve srovnání s el. vrtačkami.

 

Pneumatické vrtačky 

Pneumatické vrtačky jsou výkonné a lehčí než elektrické vrtačky, což usnadňuje manipulaci s nimi. Tyto vrtačky jsou vhodné pro práci v prostředí, kde je například mokro a vlhko a hrozilo by nebezpečí elektrického výboje. Nevýhodou tohoto typu vrtaček je, že je nutné mít přístup ke kompresoru, což může být v určitých místech velmi nepraktické. Navíc pro to, aby fungovaly, potřebují elektřinu a mají tedy kabel, který omezuje pohyb uživatele do větších vzdáleností.

 

Zvažte možnosti použití

Vrtačky mají univerzální použití a můžete s nimi dělat téměř vše. Důležité je zvolit vhodný typ pro úkol, který potřebujete splnit. 

 

S vrtačkami můžete: 

  • vrtat otvory

  • montovat a demontovat

  • brousit

  • řezat

  • míchat materiály

  • vrtat do kamene nebo zeminy (užitečné při zahradničení a instalaci plotů)

  • pracovat s kovem 

  • pracovat s betonem

  • provádět elektrické a stavební práce (např. s pomocí vrtací korunky na zásuvky)

  • provádět domácí opravy a údržbu

  • pracovat na profesionálních stavebních projektech

 

Nejlepší vrtačka je jednoduše ta, která splňuje vaše konkrétní potřeby. Vždy vybírejte takovou, se kterou se vám bude dobře pracovat a pokud si nevíte rady s volbou vhodného typu nebo značky, prozkoumejte recenze na internetu, kde uživatelé sdílí své zkušenosti. Poradit vám může také odborník.