Jak vybrat motorovou pilu

29. 03. 2024
Autor: Tomáš Dvořák
V případě, že pracujete se dřevem, se určitě neobejdete bez motorové pily. Pokud vyberete správně, práce vám půjde rychle od ruky a budete z ní mít radost.
Jak vybrat motorovou pilu

Obsah článku

Co je motorová pila?

Motorová pila se řadí do kategorie řetězových pil, stejně jako AKU pila nebo elektrická. Každá z výše zmíněných pil využívá jiný zdroj energie a je jinak výkonná. Motorová pila potřebuje ke svému fungování benzín, řadí se tedy do benzínových typů pil. „Benzínová“ kategorie se dále dělí podle účelu, za kterým si pilu kupujeme. Jedná se o kategorii hobby, farmářskou a profesionální. 

Před výběrem samotné pily je nutné zvážit, k jakému účelu pilu potřebujeme a co od ní očekáváme. Je rozdíl, pokud budete pracovat s pilou každý den nebo třeba jednou za rok. Důležitá je také výbava, kterou si spolu s koupí pily můžete pořídit.  Hlavní výhodou ručních řetězových pil je jejich mobilita, na rozdíl od cirkulárek, které se hodí pro zpracování většího množství dřeva na jednom místě, proto zvažte, jak často budete řezat dřevo v “terénu

Druhy řetězových pil 

Jak již bylo zmíněno výše, benzínové pily rozdělujeme do tří kategorií. První kategorie se nazývá Hobby kategorie. Do této kategorie řadíme pily, které slouží pro občasné řezání palivového dřeva malého objemu. Pily z hobby kategorie zvládnou prořezávky stromů nebo keřů, či zpracování slabších větví. Jejich zdvihový objem se pohybuje od 30 do 50 kubických centimetrů. Nevýhodou některých pil z hobby kategorie je to, že většina dílů na pile je vyrobena z plastu. Což způsobuje jejich nižší životnost oproti pilám dražším, kde jsou komponenty kovové. Nejlevnější pily v této kategorie vyjdou na zhruba 2 000 Kč. Nelze však od nich očekávat zázraky.

Druhou kategorií jsou poloprofesionální pily, které jsou využívány téměř každodenně – ať už kolem hospodářství, lesa nebo zpracovávání dřeva velkého objemu. Jejich zdvihový objem se pohybuje od 50 do 70 kubických centimetrů. Tyto pily se vyrábí z kvalitních materiálů, které zaručují dlouhou životnost. Rovněž disponují funkčními technologiemi odpružením a systémy, které usnadňují start nebo třeba například elektronickými jednotkami řídící běh motoru. Cenově se tyto pily pohybují od 10 000 do 18 000 Kč. 

VeGA TCS5000 PRO

Mezi profi nářadí řadíme to, které slouží denně k vykonávání obživy, tzn. musí odvést velký kus práce. Tyto pily jsou nejvýkonnější na trhu, jejich objem se pohybuje až do 120 kubických centimetrů. Profesionální kategorie většinou disponují plnou výbavou. Samozřejmostí by mělo být vyhřívání rukojeti nebo třeba automatická detekce, která optimalizuje výkon pily dle potřeby. Cena pil v profesionální kategorii se pohybuje od osmnácti do čtyřiceti tisíc korun. 

Řetěz na pilu – klíč k úspěchu 

Při výběru řetězu byste měli být obezřetní. Vybírejte kvalitní řetězy od ověřených značek. To vám zaručí, že řetěz bude kvalitní a dlouho vydrží. Řetězy jsou součástí pily nebo je můžete dokoupit samostatně. Důležitým aspektem při výběru řetězu je jeho délka vůči pilové liště. Lepší motorové pily by měly disponovat funkcemi jako je automatické mazání řetězu, které předchází jeho zadření. Důležitá je také brzda řetězu, která usnadní prvotní zapálení oblouku. Řetěz lze v průběhu používání opakovaně nabrousit, ať už svépomocí nebo ve specializovaných prodejnách. Ideální na broušení je elektrická nebo ruční bruska řetězů.

Nasazování řetězu na pilu není složité:

  1. Pila musí být vypnuta.
  2. Demontujte pryč lištu, je nutné odstranit kryt a uvolnit matice.
  3. Na lištu nasuňte řetěz tak, aby se zuby otáčely ve směru pohybu motorové pily.
  4. Použijte napínák a mírně dotáhněte řetěz na lištu.
  5. Nasaďte zpět kryt a napínacím šroubem dopněte řetěz pily tak, aby dokonale přiléhal k liště, ale bylo s ním možné volně pohybovat. Pokud je řetěz příliš napnutý nebo povolený, může dojít k úrazu. 

Pilový řetěz

Při práci s motorovou pilou se vybavte ochrannými pomůckami:

  1. Pracovní rukavice – chrání prsty a ruce při práci se dřevem. 
  2. Neprořezné kalhoty – kalhoty jsou navrženy tak, aby se v případě potřeby namotaly na pilu a zabránily tak vážnému poranění.
  3. Pracovní obuv s ocelovou špičkou – obuv chrání prsty v případě, že se pila smekne.
  4. Ochranné brýle – chrání oči před kousky dřeva, které mohou při řezání odlétat.
  5. Při práci se stromy by zákazník měl rovněž používat helmu, která chrání hlavu před závažnými úrazy. 

Pilový řetěz – jak správně nabrousit?

Před samotným broušením je nutné řetěz důkladně očistit a zkontrolovat, zda nemá poškozené či opotřebené dílky. Tyto dílky je důležité ihned odstranit nebo vyměnit. Při samotném broušení by řetěz měl být napnutý více než při běžném používání. Pokud je řetěz správně napnutý, lépe se dodržuje úhel broušení a zabraňuje se naklánění řezných zubů. Níže v textu bude popsán krátký postup, jak správně nabrousit pilový řetěz.

1. Vyhledejte ten nejkratší řezný zub. Tento řezný zub je označen jako řídicí. Při ostření je nutné začít od tohoto řezného zubu. Všechny ostatní řezné zuby budou zabroušeny na délku řídicího řezného zubu. Nejkratší řezný zub si můžete označit fixou. 

2. Vodící lištu upněte do svěráku

3. Řídící zub přetáhnete do ostřícího prostoru a aktivujte řetězovou brzdu.

4. Nyní můžete nabrousit vybraný zub.

5. Pokud chcete popotáhnout pilový řetěz o další zub, je nutné uvolnit řetězovou brzdu a před ošetřením dalším zubů ji opět zablokovat. 

6. Úhly broušení jsou dány výrobcem a typem řetězu. Správné úhly by měly být uvedeny na obalu každého řetězu. Pilovat byste měli vždy v úhlu 90° k vodící liště. Samotné pilové řetězy se nejčastěji ostří úhlem kolem 30°. Pilník by měl být veden tak, aby čtvrtina průměru pilníku vyčnívala přes vrchol zubu. 

Příslušenství k pile (řetěz, lišty) a ochranné pomůcky byste měli nakupovat ve specializovaných a ověřených prodejnách stejně jako samotnou motorovou pilu. 

Powerplus POWEG2030

Jak poznám, že je broušení nutné? 

V textu výše jsme se seznámili s tím, jak správně řetěz nabrousit. Kdy je však nutné s broušením začít? Na závěr článku budou popsány základní signály, které nás upozorňují na to, že je řetěz nutné nabrousit. 

  1. Místo hrubých třísek řetěz vytváří jen jemné piliny.
  2. Pilový řetěz se nevtahuje sám do dřeva a je nutné na pilu tlačit, i malý řez trvá dlouho.
  3. Pila v řezu uhýbá jedním směrem. To může znamenat ztupené řezné zuby nebo to, že jsou zuby nerovnoměrně dlouhé.
  4. Motorová pila během řezání odskakuje a vibruje. 
  5. Objevuje se kouř v řezu, i přes to, že je řetěz správně napnutý a namazaný. 

Tento článek poskytuje nejzákladnější informace, které je důležité vědět před koupí motorové pily. Pokud vyberete výkonnou motorovou pilu, budete mít dobrý pocit z vykonané práce a budete mít hotovo „raz dva“.