Jak vybrat brusku

20. 12. 2023
Autor: Tomáš Dvořák
Dílna bez brusky není dílna. Každá bruska má své specifické uplatnění. Vybírat můžete mezi bruskami pro truhláře, pro domácí kutily, brusky pro práci s kovy, brusky pro autoklempíře, brusky na špatně dostupná místa a další. Jinými slovy, vždy začínáme výběrem typu brusky, podle toho, k čemu ji potřebujeme použít.
Jak vybrat brusku

Obsah článku

Podle čeho si vybrat brusku?

U brusek byste měli sledovat otáčky neboli výkon, brusný úběr, brusná plocha a úhel broušení. Kromě toho by bruska měla být opatřena bezpečnostní pojistkou. Ovládání brusky by mělo být jednoduché a výměna kotoučů bezpečná. Rychlost brusky by měla být konzistentní a nízká a samozřejmě je důležitá hrubost brusných desek nebo pásů. Nastavitelná rukojeť by měla být samozřejmostí. Dále je životně důležité mít upínání ochrany proti odlétávání broušeného materiálu. A ty nejlepší mají i možnost pro připojení vysavače na odsávání prachu.

V rámci otáček sledujeme počet otočení kotouče v jedné minutě. A číslo je uváděno společně s výkonem brusky. V tomto případě na velikosti kotouče nezáleží, jde o vlastnost brusky – kolik otáček zvládne kotouč udělat. Neplatí to samozřejmě pro všechny brusky, vibrační bruska si počíná jinak, než ta pásová. Obecně jsou nejvíce oblíbené brusky Bosh pro jejich spolehlivost a dlouhou životnost.

  • Brusný úběr je opět číselné vyjádření, říká nám, jak moc, jak rychle, s jakou silou a jakým výkonem bruska brousí materiál
  • Brusná plocha je pozorována u vibračních a pásových brusek a jde o velikost brusného papíru nebo brusného talíře
  • Úhel broušení nám říká, v jakém úhlu brousit brusným kotoučem

Bruska může nejen brousit, ale také řezat, vyhladit nebo odstranit poškozený nátěr. Ale protože existuje několik druhů a žádný se nehodí ke všemu, měli byste se při výběru řídit několika základními parametry. 


Jaké jsou jednotlivé druhy brusek?

Excentrické brusky jsou nejlepší pro broušení zaoblených povrchů. Pásové brusky jsou určeny pro broušení delších rovných ploch. Pokud potřebujeme obrousit dřevo, volíme vibrační brusky, na těžko dostupná místa čekají rovné nebo delta brusky. V případě, že chcete dělit, roztlouct nebo odstranit rez z plechu, nebo v případě, že potřebujete rozdělit dlaždice a jiné materiály, vyberte úhlový model.

Pro broušení betonu nebo cementových ploch jsou vhodné brusky sanační. Kromě brusek jsou potřebné i leštičky. Leštičky jsou vhodné k čištění, odvoskování, odstranění poškozené barvy nebo jiných druhů nátěrů. Multifunkční brusky nabízejí více alternativ. V každém případě se vybírají podle brusného materiálu.

Naprostá většina elektrických nástrojů se dnes vyrábí i v aku verzi a nejinak je tomu u brusek - akumulátorové brusky jsou flexibilní zařízení, která efektivně opracovávají dřevo, plasty, beton a kov.

Vibrační bruska na dřevo

Vibrační bruska je nejpoužívanějším typem brusek na dřevo, která pracuje na principu rychlého kmitavého pohybu. Vibrační bruska je určena pro středně hrubé a jemné broušení. Navíc se často používá k broušení starých nátěrů. Při broušení se s nástrojem dá pohybovat v libovolném směru a dokáže brousit i v rozích. Brusky se liší jak ve velikosti brusné plochy, tak svým provedením. Obecně platí, že čím je i větší brusná plocha, tím je bruska výkonnější.

Excentrická bruska na dřevo

Tento typ brusky má kruhový brusný kotouč, který rotuje kolem své vlastní osy a současně vykonává excentrický pohyb. Excentrický pohyb znamená, že kromě rotace kolem své osy se kotouč pohybuje i do stran. V každém případě její dvojnásobný pohyb umožňuje větší úběr materiálu, než je tomu u vibrační brusky, proto se používá pro odbroušení vyšších vstev a vibrační bruska spíše doladí jemné finální práce.. Excentrickou brusku oceníte při broušení starých laků, broušení rovných a oblých hran, při finálním broušení nebo renovaci nábytku. Čím je výkmit větší, tím hladšího broušení dosáhnete.

Pásová bruska

Pásové brusky se potom používají na větší plochy, přičemž dokáží opracovat dřevo, plast i kov. Bruska disponuje otáčejícím se brusným papírem, který je umístěn na dvou válcích. Ty papír nesou a napínají najednou. U dřevěných materiálů se musí postupovat podle směru vláken.

Rotační bruska na kov

Rotační bruska má velký úběr materiálu, od brusek úhlových se liší především v počtu otáček. Jsou podstatně nižší a tím pádem mají i větší sílu. Některé rotační brusky lze využít i jako leštičky.


Kombinovaná bruska

Kombinované brusky na broušení dřeva dokážou díky čelnímu kotouči brousit efektivněji dřevěné dílce na plochu a pomocí sklopného stolu i pod úhlem. Pomocí brusného pásu, který lze naklonit vertikálně nebo vodorovně, lze jemně brousit dřevěné hranoly a i menší desky.

Dvoukotoučová bruska

Dvoukotoučová bruska, také nazývaná bruska na kámen nebo kotoučová bruska, je nástroj, který se používá k broušení, ostření a tvarování různých materiálů pomocí dvou otáčejících se brusných kotoučů. Tato bruska je běžná v dílnách a pracovnách, ačkoli je třeba ji používat s opatrností, protože může být velmi výkonná a účinná, ale zároveň může přinášet rizika. Dvoukotoučová bruska je vybavena dvěma brusnými kotouči umístěnými na obou stranách nástroje. Tyto kotouče mohou být vyrobeny z různých materiálů v závislosti na zamýšleném použití, například kámen, korund, karbid křemíku atd.

Dvoukotoučové brusky jsou široce využívány pro broušení a ostření nástrojů, nožů, sekacích nástrojů a dalších materiálů. Řadí se mezi stolní brusky.

Stolní pásová bruska

Tato stolní bruska se dokonale hodí pro opracování rozsáhlých dřevěných, kovových nebo plastových povrchů. Tento typ brusek je nepostradatelný při odstraňování staré nátěrové hmoty.

Přímá bruska

Přímá ruční bruska je vhodná pro konečnou povrchovou úpravu a pro detailní a jemné práce. Přímé brusky jsou výjimečně flexibilní a přijdou vhod při broušení, řezání, leštění nebo renovaci. Mezi její hlavní výhody patří menší rozměry, snadno se skladují a dostanou se i do hůře přístupných míst.

Bruska přímá s ohebným nástavcem

Bruska na sádrokarton

Bruska na sádrokartonové desky se v zásadě vyrábí na úpravu lepených sádrokartonových desek. Kromě toho ji využijete k broušení omítek, dřeva a izolačních materiálů nebo k odstranění starých nátěrů a tapet. Speciální teleskopické brusky na sádrokarton vám umožní pohodlně brousit i ve výškách.

Delta brusky

V případě, že předěláváte nábytek, dveře nebo zábradlí, neobejdete se bez delta brusky. Malá a lehká delta bruska vám pomůže s bezchybným broušením povrchu. Delta bruska s jemným brusným papírem vám usnadní práci i na těžko dostupných místech, jako jsou rohy nebo hrany.

Bruska na vrták

Většina brusek je uzpůsobena k tomu, aby dokázaly brousit a tvarovat špičky spirálových vrtáků.

Bruska na kameny

Brusky na kameny jsou speciální nástroje, které využijí opravdoví profesionálové v oboru. Bruska je upravená tak, aby za pomocí přívodu vody dokázala dělat mokré opracování žuly, mramoru a dalších podobných materiálů.

Mini bruska

Mini brusky jsou ideálním nástrojem k jemným domácím pracím nebo k precizním modelářským pracím. Jedná se o multifunkční nástroj, který dokáže řezat, brousit, leštit gravírovat a tak podobně.

Úhlová bruska

Úhlová bruska je známá jako flexa nebo rozbrušovačka. Oceníte ji při broušení dřeva, obkladů, dlažby, cihel, kovu, plastu nebo plechu. Úhlová bruska vám pomůže řezat jednotlivé materiály, a navíc ji využijete při anihilačních pracích, kdy byste měli řezat rozvod vody nebo zárubně.

  • Úhlová bruska 125 – brusky s tímto průměrem kotouče jsou nejrozšířenější na trhu. Flexu využijete při řezání plechů, obkladů a opracování menších kovových ploch.
  • Úhlová bruska 150 – úhlová bruska s tímto průměrem si zachovává nízkou hmotnost a je ideální pro řezání a broušení velkých kovových profilů, dlažeb, betonu a dřeva.
  • Úhlová bruska 230 – největší průměr se hodí na řezání zámkové dlažby, betonu či broušení velkých kovových profilů.

Satinační bruska

Saténové brusky jsou známé tedy i jako satinační brusky a satinýrky. Tento druh brusky disponuje širokou hlavní, se kterou absolutně vyčistíte nebo vykartáčujete tvrdší materiály. Jejich povrch bude během chvilky hladký jako samotný satén.


Jaké příslušenství lze využít?

Každý nástroj potřebuje i jisté příslušenství, bez kterého se prostě neobejde. Jaké příslušenství pro brusky si můžete dokoupit?

  • Brusné, řezné či leštící kotouče
  • Nástavce na přímou brusku
  • Stojany na brusky
  • Brusné desky
  • Brusná pasta
  • Odsávací adaptér

Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými druhy kotoučů?

Diamantové kotouče jsou považovány za nejlepší, ale jejich cena je hodně vysoká. Levnější kotouče jsou vyrobeny z karbidu křemíku nebo korundu. Řezací kotouče pro úhlové brusky jsou navrženy pro řezání, ale pro leštění se používají netkané materiály.

Podle účelu rozlišujeme kotouče pro řezání, broušení, ostření nebo leštění. 

Dále si vždy ověřte, že máte kotouč na správný materiál, což by mělo být zobrazeno vždy přímo na kotouči - zde rozlišujeme kotouče na dřevo, na kov či ocel, na cihly, či na směs materiálů (diamantový).

Při výběru brusného kotouče správně volte jeho zrnitost - označuje se číslem 40-60-80-100, přičemž 40 je nejhrubší a má tedy nejlepší úběr, zatímco čím vyšší je toto číslo, tím jemnější je zrnitost a jemnější je i broušení. 

Jak se při práci s bruskou chránit?

Ať už mluvíme o příslušenství brusky - brusný kotouč, řezací kotouč nebo drátěný kotouč - máte k dispozici nářadí a nástroje, které se otáčí rychlostí od 2 500 do 11 500 ot./ min., a to jen kousek od vašich rukou, prstů, těla a obličeje. Proto je zásadní nosit správné ochranné pomůcky (OOP), aby byla zaručena vaše bezpečnost a bezpečnost ostatních.