Jak vybrat aku šroubovák

22. 12. 2023
Autor: Tomáš Dvořák
Akumulátorová zařízení jsou na vzestupu, využijete je kdykoli a kdekoli, aniž byste byli vázáni na délku šňůry. Mezi nejrozšířenější aku nářadí patří šroubovák nebo akumulátorová vrtačka. Aku šroubovák disponuje kompaktními rozměry a jeho obsluha je opravdu jednoduchá. Současné akumulátorové šroubováky mají kvalitní baterii, která běžně vydrží dost dlouho.
Jak vybrat aku šroubovák

Obsah článku

Při nákupu si ujasněte, z jakého důvodu budete aku šroubovák používat. Nejmenší nástroje jsou vhodné pro drobné rodinné práce, zatímco dražší a schopnější mají podobu vrtacích akumulátorových šroubováků a lze je využít mnoha způsoby. Nejdůležitějším parametrem je výkon a kapacita akumulátoru.

Proč si koupit aku šroubovák?

Nejlepší aku šroubovák využijete i na místech, kde se obtížně natahuje elektrický kabel. Mobilita tohoto nástroje je tedy hlavní výhodou. Stejně tak dobře vám poslouží i aku vrtačka. A věřte, že nejlepší aku vrtačka vám vydrží dlouho a poslouží vám na hodně kutilských projektech.

Jak se liší aku vrtačka od šroubováku?

Při výběru akumulátorového šroubováku záleží na tom, do jakého materiálu budete šroubovat nejčastěji. Bude to dřevo, dřevotříska, zeď, beton nebo jiné materiály? V závislosti na odpovědi se rozhodne, zda je pro vás lepší aku šroubovák nebo vrtačka. Rozdíl mezi nimi spočívá především ve výkonu a velikosti, jinak lze využít i šroubovák na vrtání, pokud do něj vrták vložíte.

Aku šroubováky

Akumulátorový šroubovák je určený takříkajíc na utahování a povolování šroubů. Je vhodný pro drobné práce na nábytku nebo dokonce s elektronikou. Například akumulátorový šroubovák je ideální pro nábytek Ikea. Jeho nízká hmotnost z něj dělá praktického pomocníka, kterého můžete mít pouze u sebe. Akumulátorový šroubovák není uzpůsoben k vrtání, což neznamená, že s ním prostě nemůžete vůbec vrtat, ale může se stát, že hlava při vrtání přeskočí.

Aku vrtačky

Aku vrtačka nabízí více možností a dá se flexibilněji využít. Využijete je jak k šroubování, tak k vrtání, a to díky rychle vyměnitelnému a upínacímu sklíčidlu, které usnadňuje výměnu šroubovacích a vrtacích nástrojů. Akumulátorový vrták je rozumný pro vrtání do měkčích materiálů, jako je dřevo nebo měkké zdivo. 

Obecně lze říci, že čím větší výkon požadujete, tím vyšší napětí byste měli hledat. V obchodech jsou akumulátorové vrtačky s různým napětím. Začínají na 3,6 V, avšak ty výkonnější bez námahy dosáhnou dvojnásobku. Nízké napětí je dostačující pouze pro malé šrouby, ale pro vyvrtání větších otvorů sáhněte po aku vrtačkách se středním napětím – například 10,8 V jsou na opravdu dobré úrovni a 14,4 V efektivně zvládne náročnější kutilské práce.

Vrtačky s příklepem

Příklepová aku vrtačka je oproti běžné aku vrtačce schopná vrtat i do tvrdších stavebních materiálů (cihly a panel). Při aktivaci příklepového režimu nástroj vytváří kromě rotačního pohybu také krátké údery dopředu. To pomáhá při rychlejším prorážení tvrdých povrchů.

Většina moderních akumulátorových vrtaček s příklepem je vybavena funkcí variabilní rychlosti a nastavitelným momentem. To umožňuje uživateli přizpůsobit nástroj různým pracovním podmínkám a materiálům. Tato kombinace funkcí činí akumulátorovou vrtačku s příklepem všestranným nástrojem pro řadu stavebních, opravářských a domácích projektů.


Jaké jsou druhy aku šroubováků?

Začněme nejprve s druhy akumulátorových šroubováků, které existují. Tuto kategorii považujte za jednu z nejdůležitějších. Druh akumulátorového nástroje bude určovat práci, kterou budete moci s nástrojem provádět. Rozdíly mezi různými druhy jsou velmi významné. Dobře se zamyslete nad přednostmi každého z nich. Typy aku šroubováků dělíme hned podle několika parametrů.

Dle způsobu upnutí nástroje

  • Aku šroubováky s 1/4" šestihranem jsou zpravidla slabé, a hodí se jen na běžné šroubování. K tomuto upnutí jsou sice vyrobeny i vrtáky, ale ve velmi omezeném rozsahu. Lze je použít k proražení tištěného materiálu plošných spojů nebo k předvrtání mezer do dřeva pro malé vruty. Jejich nespornou výhodou je menší velikost, takže se hodí téměř všude.
  • Využijete je především při šroubování nábytku tam, kde jsou předvrtané otvory, a pro zašroubování vrutů do hmoždinek. Rádi je mají především elektrikáři, kteří je využívají pro montování PC a elektroniky, protože disponují plynulou regulací otáček.
  • Akumulátorové šroubováky se sklíčidlem - sklíčidlo (hlava) je sada tří čelistí, které se přibližují nebo oddalují otáčením ozubeného věnce. Jsou schopné upnout nástroj s válcovou a symetrickou stopkou (vrták, bit). Vhodné jsou pro vrtání nebo šroubování, ale také pro broušení nebo míchání.

Dle počtu převodových stupňů

  • Třírychlostní akumulátorové šroubováky Nástroje s širokým využitím. Vyrábí je jen málo společností. Vysoké otáčky umožňují efektivní vrtání. A nízké pak umožňují lepší šroubování.
  • Dvourychlostní akumulátorové šroubováky – Toto je nejrozšířenější standard. Každá známá značka má ve své kolekci pár variací. Mají velký kroutící moment a lze je použít k utáhnutí i větších vrutů a šroubů nebo vyvrtá otvory i o větším průměru.
  • Jednorychlostní aku šroubováky – Převod je volen tak, že největší počet otáček na volnoběh je kolem 700 otáček za minutu. Hodí se zejména pro nenáročné šroubování. Jejich nevýhodou je, že nedisponují velkým kroutícím momentem a otáčkami.

Bezuhlíkové a uhlíkové motory

V případě, že se rozhodnete pro zařízení z kategorie akumulátorových vrtaček s možností šroubování, máte na výběr mezi druhy s uhlíkovým a bezuhlíkovým motorem. Bezuhlíkové motory se používají v nástrojích vyšší třídy a obsahují spíše řídicí prvky než elektroniku. Nástroje s bezuhlíkovým motorem jsou účinnější, mají vyšší točivý moment, nižší spotřebu a zabraňují přehřátí.

Dle akumulátoru

O tom, jak dlouho baterie v AKU nářadí vydrží na jedno nabití, rozhoduje její kapacita, udávaná v ampérhodinách. Nejméně je 1,5 Ah, ale určitě pocítíte rozdíl, když investujete alespoň do kapacity 4 Ah. V případě, že budete používat akumulátorový šroubovák nebo častěji vrtat, je výhodné zakoupit rovnou i náhradní baterii. Zatímco jedna baterie se bude nabíjet, vy pracujete s druhou.

  • NiCd – baterie vydrží hodně nabíjecích a vybíjecích cyklů
  • NiMH – baterie nabízejí příznivější poměr mezi poměrem a výkonem, jsou lehčí
  • Li-ion – špičkový a oblíbený typ, baterie se samovolně nevybíjejí, nabíjení částečně vybité baterie nezpůsobuje ztráty kapacity, jsou lehké

Doba nabíjení je také velmi důležitá. V případě, že vás pomyšlení na dlouhé čekání nabíjení baterie trápí, pořiďte si akumulátorový šroubovák s rychlonabíječkou, která to zvládne za půl hodiny. Li-ion baterie je nabitá téměř za hodinu, u ostatních počítejte s 2-3 hodinami.

Úhlové šroubováky

V případě, že se s klasickým vrtákem nebo šroubovákem nedostanete do určeného místa, zkuste použít tuto variantu. Díky tomu, že nedisponují kabely bude práce s úhlovým zařízením jednoduchá a rychle si na ni zvyknete. S výkonnými motory je tento akumulátorový přístroj účinný a produktivní. V případě, že budete pracovat ve špatně osvětlených zónách, vyberte variantu s LED světlem. Pro flexibilnější využití zvolte úhlový šroubovák nebo vrtačku s nastavitelnou rychlostí a schopností přepínání chodů.

Šroubovák na sádrokarton

Aku šroubovák na sádrokarton slouží především k upevňování sádrokartonových desek na kovové a dřevěné konstrukce. Sádrokartonářské šroubováky s akumulátorem jsou flexibilní a umožní vám lépe pracovat.


Další funkce aku šroubováku

Všechny akumulátorové šroubováky kromě těch nejmenších jsou dnes vybaveny prokluzovou spojkou. To je očíslovaný věneček za sklíčidlem. Zde nastavíte maximální točivý moment, zpravidla v rozsahu 1-5 Nm (Newtonmetr). Nezáleží na tom, jaké dělení je na věnečku. Samotnou spojku lze zaaretovat a následně vyřadit z provozu prokluzovou spojku. Dalšími funkcemi aku šroubováků jsou například osvětlení pracovního prostředí pomocí LED diod nebo ukazatele stavu nabití baterie a plynulá regulace otáček.

Jaké příslušenství zvolit?

Aby byla vaše práce co nejpohodlnější a měli jste vše po ruce, je dobré se vybavit i dalším příslušenstvím. Mezi ně patří vrtáky, bity, náhradní baterie – dá se pořídit i kufřík s veškerým potřebným příslušenstvím. Obzvláště bitů není nikdy dost - dnes má každá hlavička vlastní vzor. 

Jaké značky existují?

Kvalitu může zajistit pouze osvědčený výrobce. Jen on vám poskytne zásadní servis nebo dodá náhradní díly. Kvalitní aku šroubováky, aku vrtací šroubováky a aku vrtačky lze doplnit o další příslušenství. Převládající akumulátorové šroubováky dodávají tyto značky:

  • Hecht
  • Narex
  • Bosch
  • Makita
  • Fieldman
  • Extol