Jak si vybrat zahradní nůžky

09. 03. 2024
Autor: Tomáš Dvořák
Pokud patříte mezi vášnivé zahrádkáře, určitě jste někdy museli vybírat zahradní nůžky. Ačkoliv se to může zdát jako „brnkačka“, opak je pravdou. Výběr kvalitních zahradních nůžek je obrovský, ale při práci potom poznáte rozdíly.
Jak si vybrat zahradní nůžky

Obsah článku

Na trhu existuje celá řada zahradních nůžek a každá z nich má své specifické využití. Můžeme se bavit o jednoduchých nůžkách pro občasné zastřihávání nebo o profesionálních modelech pro pravidelné zahradnické práce.

 

Před nákupem zahradních nůžek 

Za jakým účelem si nůžky pořizuji? 

Před samotnou koupí zahradních nůžek je nutné si uvědomit, jaký druh vegetace budete stříhat a také jak často. Existují nůžky, které jsou speciálně navrženy na stříhání krátkých větví, na druhou stranu na trhu najdete nůžky, jejichž hlavním cílem je pracovat s větvemi silnějšími. Kromě výše zmíněných nůžek si můžete pořídit nůžky na trávu nebo živý plot či přímo křovinořez.

Materiál a kvalita lišty

S účelem koupě jde ruku v ruce také materiál, ze kterého jsou nůžky vyrobeny. Materiál ovlivňuje samotný výkon nůžek a také má vliv na dobu jejich opotřebení. Mezi spolehlivé nůžky lze zařadit nůžky, jejichž čepel je vyrobena z kvalitní oceli, ta je odolnější vůči rezivění a celkovému opotřebení. Kvalita lišty má rovněž vliv na přesnost řezu. Pokud chcete, abyste měli pěkný plot, vybírejte takovou lištu, která je vyrobena (také) z oceli. Kvalitní lišta se pozná i podle záruční doby. U těch nejkvalitnějších to může být až sedm let. 


Funkce nůžek

Práce na zahradě může být někdy fyzicky náročná. Před koupí nůžek je tedy nutné promyslet, jak jsou nůžky navrženy, aby se dobře držely a z jakého materiálu je vyrobena rukojeť jednotlivých modelů. Rovněž byste měli zvážit celkovou hmotnost nůžek. Čím těžší nůžky, tím je práce samozřejmě náročnější a manipulace s nimi komplikovanější. Ideální hmotnost je kolem 3 kg, což platí pro většinu elektrických i akumulátorových nůžek. Nejtěžší benzínové nůžky však mohou vážit až 5 kg. 

Při výběru nůžek je také důležité zvážit, pro koho nůžky pořizujete, a to především z hlediska laterality. Existují nůžky, které jsou speciálně navrženy pouze pro „leváky“ a naopak. Neméně důležitý je také zámek. Ten by se měl postarat o bezpečné uzamknutí nůžek a ochránit tak jejich čepel. Rovněž vám může pomoci zabránit úrazu, pokud se nůžky dostanou do rukou např. dětí. U dražších nůžek se objevuje i protiskluzová úprava, nůžky vám pak nebudou klouzat. 

Kromě základních funkcí můžete přihlédnout i k dalším možnostem, které vám práci s nůžkami ještě více usnadní. Mezi tyto možnosti patří například otočná a teleskopická rukojeť, antivibrační systém, či travní zastřihovač. Otočná rukojeť patří mezi nejžádanější funkce. Pomocí otočné rukojeti můžete provádět svislé i tvarovací střihy. Rukojeť lze otočit o 180 °C. Teleskopická rukojeť je vhodná ke zastřihávání vysokých plotů. Antivibračním systémem by měly disponovat benzínové plotové nůžky. Díky tomuto systému je omezen počet vibrací, které se dostanou z motoru do rukou. Některé plotové nůžky můžete využít i jako travní zastřihovač, toho lze docílit pomocí výměnné lišty. 

Cena 

Při koupi je samozřejmě důležitá i cena – nicméně pokud si chcete pořídit kvalitní nůžky, které vám dlouho vydrží a se kterými se vám bude dobře pracovat, nejspíše si připlatíte. Ceny jednotlivých modelů jsou tedy odrazem jejich kvality a životnosti. 

V textu níže se podíváme na jednotlivé typy nůžek včetně jejich výhod. 

Jednotlivé druhy zahradních nůžek 

Tyto nůžky slouží primárně k prostřihávání nebo zkracovaní větví ovocných stromů. Akumulátorové nůžky na větve patří mezi ty nejkvalitnější nůžky na trhu. Pro svůj chod využívají elektrickou energii. Při výběru nůžek se zaměřte především na to, jaká je výdrž baterie, tzn., jak dlouho bude možné nůžky používat po jednom nabití. 

 

Výhody aku nůžek na větve:

  • Nepotřebujete zásuvku a nemusíte manipulovat s kabelem.

  • Rychlé a přesné zastřižení jednotlivých větví.

Aku nůžky na trávu využijete tam, kam se nedostanete se sekačkou, tzn. do obtížně přístupných míst nebo slouží k úpravám okrajů trávníku. Rovněž s nimi můžete ostříhat okrasné keře. Nůžky na živý plot jsou zase skvělým pomocníkem pro zastřihávání keřů a křovin. S nůžkami můžete pracovat kdekoliv na zahradě, protože je nelimituje elektrický kabel. Jsou poháněny moderními a výkonnými akumulátory. 

Živý plot můžete stříhat pomocí ručních nůžek nebo zvolit efektivnější a rychlejší cestu v podobě nůžek elektrických, benzínových nebo akumulátorových. S akumulátorovými nůžkami můžete většinou pracovat 30 minut. Existují však i dražší typy, kdy po jednom nabití nůžky vydrží i něco málo přes jednu hodinu. 

Výhody aku nůžek na trávu a živý plot:

  • Aku nůžky disponují nízkou hmotností.

  • Ke stříhání nepotřebujete kabel, tzn. ani zásuvku.

  • S aku nůžkami na živý plot se dostanete do jakékoliv výšky, a to především díky teleskopické násadě, kterou k nůžkám můžete dokoupit. 

Díky pákovým nůžkám můžete ustříhnout i silnější větve, a to až do průměru 55 mm. Tyto nůžky můžete koupit v jednočepelové nebo dvoučepelové podobě. Jednočepelové nůžky jsou určeny ke stříhání suchých a tvrdých větví. Tyto nůžky mají delší životnost a dají se používat i ke zastřihávání kořenů. Dvoučepelové nůžky na větve jsou skvělé na stříhání čerstvých větví. Jedná se o kvalitnější nůžky ve srovnání s nůžkami jednočepelovými. S těmito nůžkami se můžete dostat do těsné blízkosti ke kmeni stromu. 

Výhody pákových nůžek:

  • Za použití malé síly ustříhnete velké průměry větví. 

  • Ve většině případů jsou levnější oproti akumulátorovým nůžkám.

Pokud zvažujete koupi ručních nůžek na větve, je potřeba se rozhodnout, zda potřebujete jednoruční nebo dvouruční typ nůžek. Jednoruční nůžky patří mezi oblíbené typy nůžek, protože mají širokou škálu využití. Jednoruční nůžky na větve ustřihnou větve až do průměru zhruba 26 mm. Kromě větví jsou rovněž vhodné na střih keřů, květin a rostlin. Dvouruční nůžky na větve zvládnou ustřihnout i silnější větve, a to až do průměru 55 mm.  Mezi dvouruční nůžky patří nůžky pákové, o kterých jsme se zmínili výše v textu.  Jsou lehké a práce s nimi je o to efektivnější. 

Výhody ručních nůžek:

  • Jsou cenově dostupnější. 

  • Jsou praktické – snadno se skladují a mají nízkou hmotnost. 

Teleskopické nůžky se využívají ke stříhání nebo prostřihávání větví ve výškách. Díky těmto nůžkám nebudete potřebovat žebřík. Jsou tedy vhodné pro starší osoby nebo osoby se zdravotními problémy, či strachem z výšek. Pro označení těchto nůžek se také někdy užívá výrazu housenice. 

Výhody teleskopických nůžek:

  • K práci není potřeba žebřík ani plošina.

  • Jsou lehké a snadno se ovládají. 

 

Shrnutí

Výběr kvalitních zahradních nůžek vám může značně ulehčit práci a rovněž zvýšit její efektivitu. Před výběrem nůžek je nutné zvážit účel pořízení, hmotnost, funkce vybraných nůžek a samozřejmě jejich cenu. Pro lepší orientaci je rovněž možné využít recenze zákazníků, kteří si nůžky zakoupili nebo přehled v dtestech, které se pravidelně provádějí. Pokud si vyberete kvalitní zahradní nůžky, vaše zahrada bude o chlup krásnější a zároveň budete mít dobrý pocit z vykonané práce.