Jak postavit dřevěný plot

01. 03. 2024
Autor: Tomáš Dvořák
Dřevěný plot patří mezi klasické řešení, jak si zajistit soukromí na svém pozemku a zároveň do něj vnést prvky estetična.
Jak postavit dřevěný plot

Obsah článku

Než se pustíte do samotné práce, je velice důležité promyslet, co samotná stavba plotu obnáší. Máte jasnou představu o tom, jak vysoký a jak dlouhý plot chcete? Máte k dispozici všechno důležité nářadí?  Jaký typ dřeva bude nejvhodnější pro vaši zahradu a klima ve vaší oblasti? A co stavební předpisy? Plánování je tedy základ úspěchu. V textu níže si přiblížíme, jaké nářadí je důležité pro stavbu plotu, druhy plotů, ze kterých můžete vybírat, a rovněž se podíváme na to, jak (krok za krokem) plot postavit. 


Nářadí a materiál pro stavbu dřevěného plotu 

Mezi základní nářadí, které potřebujeme ke stavbě plotu, patří zemní vrták. Pokud nechcete investovat peníze do zemního vrtáku, postačí vám klasický úzký rýč, jen počítejte, že vám práce bude trvat déle. Dalším důležitým prvkem jsou spojovací materiály (šrouby, vruty) a kvalitní aku šroubovák, který se postará o to, že vám půjde práce rychle od ruky. Připravenou byste měli mít rovněž rovněž vrtačku a vrtáky, během práce se vám určitě bude hodit. 

Koupené laťky bude potřeba nařezat, tudíž se neobejdete bez kvalitní pily. Pro zbroušení dřeva bude nutná bruska na dřevo nebo odolný brusný papír. 

Dále budete potřebovat lopatu, kolečko a kladivo (nejlepší je malé i velké) na zatloukání sloupků do země nebo latí. Pokud chcete, aby vaše práce byla precizní, určitě si pořiďte přesnou vodováhu a metr. Můžete vybírat mezi vodováhami klasickými, digitálními nebo zvolit kovovou vodováhu s magnety. Metr můžete zvolit svinovací nebo skládací. Vše závisí na vašich konkrétních potřebách a preferencích. V neposlední řadě jsou důležité kleště a míchadlo pro přípravu betonu. 

Pořiďte si takové kvalitní nářadí, které vydrží určitou zátěž. 

 

Na stavbu plotu budete potřebovat tyto materiály. Základem jsou prkna/fošny, cement a písek na míchání betonu, sloupky (kovové, dřevěné z trámů nebo ze ztraceného bednění). Velmi důležité jsou nerezové spojovací materiály (šrouby, šroubovací patky a kotvy). 

Nezapomínejte ani na finální úpravu plotu – vyberte si vhodný nátěr, který váš plot ochrání a zároveň bude působit esteticky. 

 

Typy dřevěných plotů 

Na stavbu plotu se obvykle používá dřevo z borovice, smrku nebo modřínu. Jejich slabinou je nižší odolnost proti povětrnostním vlivům a také vyšší náchylnost k napadení dřevokaznými houbami. Pokud chcete, aby vám plot vydržel co nejdéle, vyplatí se investovat do dražšího dřeva, např. dubu.

 

1. Tradiční dřevěný plot 

Tento typ plotu je často charakterizován rovnými prkny umístěnými vedle sebe bez mezer, čímž získáte vysokou míru soukromí. Výška a šířka prken může být variabilní, což umožňuje přizpůsobení vzhledu plotu vašim potřebám a estetickým preferencím. Na plot můžete použít plaňky nebo prkna. 

Plot z prken tvoří svisle, někdy i vodorovně umístěná prkna. Mohou být umístěna těsně k sobě nebo s rozestupy. Plot jako takový působí lépe, pokud je přes něj vidět a netvoří vysokou hradbu. Plaňky patří k nejprodávanějším produktům při stavbě plotu. Vyrábí se v různých šířkách, délkách a tloušťkách tak, aby vyhovovaly požadavkům konkrétního zákazníka. Při výběru plotovek (planěk) se zaměřte na odstín plotovek, druh dřeva, tvar hlavy a jejich výšku. 

 

2. Plot na venkov 

Možná vás osloví plot ve stylu pletiva nebo ranch plot. Přestože tento typ plotu obvykle neposkytuje tolik soukromí, dokáže vytvořit útulnou atmosféru a je ideální pro ty, kteří chtějí ohraničit svůj majetek, aniž by přerušili výhled na okolní krajinu.

 

3. Mřížkované ploty 

Pokud hledáte něco, co poskytne nejen funkčnost, ale i dekorativní prvek, může být mřížkovaný plot tou správnou volbou. Tyto ploty mají často vložené vzory a vytvářejí atraktivní prostor pro popínavé rostliny. Jsou ideální pro zahrady a venkovní prostory, kde chcete přidat trochu zeleně a přírodního kouzla.

Výstavba dřevěného plotu krok za krokem 

 

V této části článku se zaměříme na konkrétní kroky, jak správně postavit dřevěný plot, aby Vám vydržel co nejdéle. 


1. Zabetonování plotových sloupků 

Do země vyvrtejte zemním vrtákem otvory, které se rovnají ¼ délky sloupku. Nezapomínejte připočítat zhruba 20 cm na potřebný štěrk. Otvor je nutné rozšířit lopatou tak, aby bylo dostatek místa pro betonový základ. 

2. Štěrk a první sloupek

Do otvoru nasypte štěrk do výše 20 cm a postavte první sloupek. Sloupek je nutné podepřít latěmi a srovnat podle vodováhy. Plotové sloupky mají různé průměry a různou výšku, to je tedy nutné před stavbou plotu zvážit.

3. Štěrk ke hraně otvoru

Jakmile budete mít sloupek upevněný, je nutné ještě dosypat štěrk. Ten by měl dosahovat zhruba 30 cm pod hranou otvoru. Zbývající prostor v otvoru vyplňte betonem. 

4. Beton blíže ke sloupku

Beton se snažte nanášet blíže ke sloupku a pak jej rozprostírat směrem k zemině. Pokud tak učiníte, dešťová voda bude dobře odtékat a váš plot zůstane v „suchu“. 

5. Usazení sloupků jinak – základové patky

K betonování sloupků také můžete využít základové patky, které se zatlučou přímo do země. Během zatloukání se vyhněte tomu, abyste tloukli kladivem přímo na kov. Pokud je patka pevně zatlučena, můžete do ní vsadit sloupky a nezapomeňte je pevně přišroubovat. Ke šroubování budete potřebovat šestihranné šrouby.

6. Usazení sloupků jinak – patka ve tvaru U 

V případě, že chcete použít patku ve tvaru U, je pro ni nutno připravit velký otvor. Tento otvor naplňte betonem a do mokrého betonu patku zatlačte. Patka musí být vyrovnaná. Následně ji nechte zatuhnout. 

7. Upevnění plotových prvků 

Použijte kotvy a šroubovací patky tak, abyste mohli plotové sloupky upevnit do betonových podkladů. Aby plot držel, je důležité použít dostatečně dlouhé šrouby a hmoždinky. Jejich délka by měla být minimálně 60 mm. Plotové prvky s držáky je nutné připevnit na sloupky. Otvory vyvrtávejte na předem určených místech pro držáky. Držáky připevňujte nejlépe nerezovými šrouby. 

8. Napínací šnůra pro přesnost 

Řadu sloupků kontrolujte pomocí napínací šňůry. Otvory vyplňujte betonem až tehdy, pokud všechny rozměry a rozestupy přesně souhlasí. Poměr betonové směsi by měl odpovídat 1 dílu cementu, 2 dílům písku a 2 dílům štěrku. 

9. Finální úpravy 

Jakmile je plot hotov, nezapomeňte na finální úpravu. Plot je nutné opatřit ochranným nátěrem nebo lazurou. Tento krok zajistí, že Vám plot dlouho vydrží a zároveň vynikne přirozená krása dřeva.

10 Pravidelná údržba

Plot vyžaduje pravidelnou údržbu, aby odolával času a povětrnostním vlivům. Pravidelné čištění, kontroly a nátěry pomohou zachovat jeho funkčnost a estetický vzhled.

 

Stavba dřevěného plotu je projekt, který může být zábavný a uspokojivý, pokud se do něj pustíte s dobře promyšleným plánem a pozorností k detailům. Nyní máte znalosti potřebné k tomu, aby váš plot mohl stát po mnoho let.


Zdroj: 

https://www.barvy-na-drevo.cz/rubriky/blog-o-barvach-na-drevo/jak-postavit-dreveny-plot-svepomoci/ https://www.hornbach.cz/navody/jak-postavit-dreveny-plot/