Jak na rekonstrukci domu

29. 03. 2024
Autor: Tomáš Dvořák
Každá rekonstrukce domu je jiná a plná překvapení. Pokud plánujete rekonstrukci od základů až po střechu, je důležité se držet obecných postupů a zásad.
Jak na rekonstrukci domu

Obsah článku

Prvním krokem, který byste měli před rekonstrukcí učinit, je vyřízení potřebné dokumentace, která je nutná pro vaši částečnou nebo úplnou rekonstrukci. Bez potřebné dokumentace se do rekonstrukce raději nepouštějte.

Bez plánu to nejde 

Každá úspěšná expedice vyžaduje mapu, a v případě rekonstrukce domu to není nic jiného – potřebujete plán. Prvním krokem je tedy detailní plánování každé fáze projektu, od rekonstrukce kuchyně a koupelny, přes zateplení, až po instalaci venkovní dlažby a pergoly. Sestavit realistický rozpočet je pro rekonstrukci rovněž klíčové, aby se zabránilo nečekaným finančním překvapením. Rozpočet by měl zohlednit nejen materiály a práci, ale také neočekávané výdaje, které se téměř vždy vyskytnou. 

Během plánování je rovněž důležité rozhodnout, zda se do rekonstrukce domu pustíte samostatně nebo oslovíte profesionály. Najít spolehlivé profesionály, kteří sdílí vaši vizi a pracují s vámi na její realizaci, je zásadní. Každý člen týmu, od architekta po řemeslníka, musí rozumět vašim cílům a být ochoten se přizpůsobit. Komunikace a důvěra jsou základy úspěšné spolupráce. Věnovat čas výběru správného týmu se vyplatí v dlouhodobém horizontu, protože profesionálové mohou překonat i zdánlivě nepřekonatelné překážky.

rekonstrukce domu

Předtím, než se může začít s hlavními fázemi rekonstrukce, je nutné provést důkladné přípravné práce. To zahrnuje odstranění starých prvků, které už nejsou potřebné, a přípravu infrastruktury pro nové instalace. Ve fázi přípravy je také důležité zajistit, že všechny stavební práce budou v souladu s platnými normami a předpisy, jak již bylo zmíněno výše. Tento krok často podceňujeme, přitom je to základ, na kterém stojí celý projekt.

Rekonstrukce podlah, kuchyně, koupelny a implementace zateplení - to vše jsou klíčové kroky na cestě k vysněnému domovu. Každá fáze však vyžaduje pečlivou přípravu. Demolice starých struktur a prvků je často osvobozující zážitek, ale také předznamenává začátek tvrdé práce. Postupné budování, krok za krokem, přináší domovu novou tvář a energii. V dalším textu si přiblížíme, jak můžeme jednotlivé části domu zrekonstruovat, ať už svépomocí nebo prostřednictvím smluvené firmy. 

Rekonstrukce kuchyně

Před rekonstrukcí jakékoliv místnosti je důležité, abyste měli představu, jak má výsledná místnost vypadat a co budete k dané rekonstrukci kuchyně potřebovat, a to zejména nářadí. V základním vybavení každého kutila by mělo být ruční nářadí, konkrétně tedy kleště, metr, vodováha, kladivo a sada šroubováků.

Při rekonstrukci kuchyně vás rovněž čekají bourací práce, které v sobě zahrnují bourání nebo přestavbu příček, odstranění staré podlahy a pokládka nové nebo třeba obklady a malování. V této fázi se určitě neobejdete bez kvalitního aku šroubováku a spolehlivé vrtačky, která vám usnadní práci.

Určitě si předem rozmyslete, jaké práce zvládnete svépomocí a kdy bude potřeba oslovit profesionály. Šikovný řemeslník určitě zvládne vymalovat a postavit kuchyňskou linku. Pak jsou však práce, kde je potřeba větší odbornosti. Mezi tyto práce lze zařadit rozvody elektřiny a vody nebo například instalace zásuvek (mimochodem na hloubení otvoru na elektroinstalační krabice jsou dobré diamantové vrtací korunky). Je důležité nepřecenit své síly, protože byste ve finále mohli způsobit více škody než užitku.

Rekonstrukce koupelny

Tuto místnost budete používat dlouhé roky, to znamená, že těžko bude hýbat s vanou nebo sprchovým koutem, případně toaletou. Důkladně si tedy rozmyslete, jak by měla výsledná koupelna vypadat – zda budete chtít vanu nebo sprchový kout, vyhřívanou podlahu, jaký typ dlaždic použijete na obložení místnosti a samozřejmě jaká zvolíte světla. Výše zmíněné závisí na vašich preferencích, ale také na prostoru, který máte k dispozici. Koupelna by měla být projektována a realizována v jednom stylu. Každý přeci chce trendy koupelnu, kde bude vše pěkně sladěné a promyšlené do posledního detailu.

Před samotným vybavením koupelny je důležité myslet i na praktické využití jednotlivých komponentů. Pokud zvolíte např. bílé spáry mezi dlaždicemi, všechny drobné nečistoty budou vidět. Stejně tomu je i u tmavých baterií. Ty jsou sice z hlediska designu velice oblíbené, ale co se praktičnosti týká, lehce pokulhávají. Na tmavých bateriích je totiž vidět každá kapička vody, která není důkladně setřena. V neposlední řadě byste rovněž měli přemýšlet nad vzduchotechnikou. Absence odsávání v koupelně může způsobit plísně a další „neplechy“.

Každá rekonstrukce koupelny se neobjede bez vybourání stávající koupelny, vyrovnání původní podlahy, obložení stěn a rovněž hydroizolace. Špičkou ledovce jsou dokončovací práce jako je vymalování a úklid. Stejně jako u přestavby kuchyně, ani v tomto případě se neobejdete bez profesionálního nářadí. Pokládku nové podlahy a vyrovnání původního základu vám usnadní elektrické stavební míchadlo. To vám zaručí, že všechny složky ve směsi budou důkladně propojeny a také vám míchání ušetří čas (oproti ručnímu míchání). I při rekonstrukci kuchyně je důležité realisticky zhodnotit, co zvládnete sami a na co povoláte zkušené řemeslníky. To samozřejmě závisí na vašich zkušenostech a momentální situaci. 

koupelna

Zateplení  

Správné zateplení domu vám může ve finále ušetřit spoustu peněz. Proto je potřeba s materiály na zateplení nešetřit a důkladně si promyslet, jaké zateplení pro váš konkrétní dům zvolíte. Pokud chcete zateplit dům, můžete tak učinit prostřednictvím minerální vaty nebo polystyrenu. V případě, že řešíte ekologickou stránku věci – stavíte dřevostavbu nebo ekologický dům, pak je nejběžnější skelná vata, ale jsou i jiné přírodní materiály. Ta se vyrábí z recyklovaného skla a je chemicky stálá, tzn. nejedovatá. Minerální vata (použitá) se dá rovněž znovu recyklovat.

Pokud se budete chtít pustit do zateplování (sami), je důležité si ohlídat venkovní teplotu. Pokud chcete použít cementové lepidlo, teplota se musí pohybovat mezi pěti až pětadvaceti stupni Celsia. V případě, že je teplota nižší, je potřeba vybrat speciální lepidlo, které je navrženo pro práci v nižších teplotách. Jestliže jste nikdy sami nezateplovali žádnou stavbu, zateplování svépomocí se nedoporučuje. Nejméně byste měli využít rad profesionálních řemeslníků nebo si přizvat někoho (jako dohled), kdo zateplování rozumí a může vás při začátcích navést. 

Pergola 

Při stavbě pergoly většinou nejste limitováni časem, jako je tomu u stavby jednotlivých místností v domě. Je to tedy ideální možnost, jak si vyzkoušet postavit nebo zrekonstruovat pergolu svépomocí. Pergola by měla být vzdušná, zároveň však chránit před deštěm. Umístit pergolu byste měli tam, kde je hezký výhled např. na zahradní jezírko nebo stromy. Do hry samozřejmě vstupuje i vaše soukromí – pergolu postavte na klidnější části vaší zahrady, kde budete mít jistotu absolutního soukromí a klidu. Nejpoužívanější materiál pro stavbu pergoly je dřevo. Modřín a borovice jsou z hlediska trvanlivosti nejlepší variantou. Podle plánu lehce zjistíte, kolik budete potřebovat trámů, fošen a spojovacího materiálu. Během práce na pergole se rozhodně neobejdete bez okružní pily nebo úhlové brusky a základního nářadí. 

Venkovní dlažba

V dnešní době je stále populární betonová dlažba, která se hojně využívá na pokládku dlažby venkovní. Betonová dlažba je kvalitní, dlouho vydrží a její pokládka je celkem snadná. Dlaždice se vyrábí v mnoha tvarech, rozměrech a rovněž barvách. Pokud bude dlažba méně namáhána, doporučuje se pořídit kostky vysoké 4 až 6 cm. V případě, že bude dlažba více namáhána, doporučení je pořídit kostky, které jsou vysoké zhruba 8 cm. Volit samozřejmě můžete i z jiných materiálů. Pokládka této dlažby je však pro začátečníka náročnější, protože vyžaduje více zkušeností. Designově pěkně vypadají kamenné dlažební kostky nebo kabřincová venkovní dlažba. 

Dlažba

Plot 

Pokud jste zruční a máte dostatek času, můžete si postavit plot svépomocí. Je však nutné počítat s tím, že ke stavbě plotu je nutná určitá zkušenost, a především budete potřebovat kvalitní nářadí. Na trhu existuje několik druhů plotů. Ty se liší finanční náročností, dobou realizace a také údržbou. Mezi oblíbené ploty patří ploty dřevěné. Ty se často kombinují s jiným stavebním materiálem. Výhodou těchto plotů je jednoduchá realizace. Nevýhodou je jejich náročná a pravidelná údržba.

Betonové ploty zase disponují skvělou zvukovou bariérou. Výplň u těchto plotů mohou tvořit betonové panely nebo plastové, či kovové výplně. Těžší na realizaci jsou například kamenné ploty, mají však životnost kolem 60 let. Do stavby kamenných plotů by se měl pouštět člověk, který má se stavbou nějaké zkušenosti a ví, na co si dát během stavby pozor. 

Rekonstrukce podlah

Rekonstrukce podlahy se malinko liší v tom, zda se jedná o rekonstrukci podlahy na terénu, nebo na trámovém stropu. Každá z výše zmíněných podlah by měla mít trochu jinou skladbu. V případě, že chcete rekonstruovat podlahu v přízemí, je nejprve nutné zjistit, zda jsou základy a zdivo správně odizolovány. Pokud tomu tak není, je nutné provést podřezání domu, které slouží k tomu, aby se zabránilo vzlínání vlhkosti do stěn, a tím pádem i do podlahy. Druhým často využívaným způsobem pro odvod vody je drenáž okolo domu, voda se tak odvede pryč od základů.

Existuje několik způsobů, jak provést rekonstrukci podlahy svépomocí. Zásadní rozhodnutí je, zda do toho půjdete tzv. suchou nebo mokrou cestou. Mokrá cesta je běžnější, jde o vylití podlah např. betonem, anhydritem, nebo pro lehké dorovnání jen samonivelační stěrkou. Suchou alternativou je rošt a na něm dřevěná podlaha, OSB desky a jiné pochozí desky na podlahu. V obou případech by pod podlahou opět mělo být kvalitní zateplení alespoň 30 cm, klidně i více.

Když je rekonstrukce dokončena a váš dům konečně vypadá jako domov snů, práce ještě nekončí. Pravidelná údržba a péče jsou klíčové pro zachování krásy a funkčnosti vašeho domova. Ať už jde o pravidelné čištění nebo drobné opravy. Proměnit dům v domov snů není jednoduchý úkol, ale s jasnou vizí, pečlivým plánováním a správným týmem je to možné. Každý krok na této cestě přináší nové výzvy i radosti. A výsledek? Výsledek je místo, které nazýváte domovem.