Dřevěná terasa svépomocí

25. 12. 2023
Autor: Tomáš Dvořák
Líbila by se vám například vyvýšená terasa u domu, kde byste si mohli udělat rodinou grilovačku, nebo v letních dnech odpočívat na lehátkách a opalovat se? Přitom, ale nechcete platit drahé odborníky v oboru a toužíte si ji postavit sami?
Dřevěná terasa svépomocí

Obsah článku

Jistě je dobré vědět, jak udělat rošt pod terasu, nebo jak na stavbu terasy na pilotech, ale jsou zapotřebí i další znalosti. Nikdy nezapomeňte ani na řádné měření plochy! Vhod vám přijdou i takové věci, jako je zahradní náčiní, kladivo nebo aku hřebíkovačky.

Z jakého dřeva můžete terasu postavit?

  • Bangkirai
  • Borovice
  • Cumaru
  • Douglaska
  • Modřín sibiřský
  • Teak

    Jaké jsou výhody dřevěné terasy?

    Rozhodnout, jakou terasu a z jakého materiálu je mnohdy nelehký úkol. Někdo chce, aby byl materiál chladivý, jiný chce hřejivější. Měla by ladit s domem, a to i s bočními stěnami u verandy, měla by se hodit k zahradě, zároveň musí něco vydržet a neměla by vás finančně zruinovat. Najít takový materiál není problém. Nejkvalitnější materiály pro vaši terasu vyrobila sama příroda. A tím je dřevo!

    Dřevěná terasa je nejlepší alternativou, ale navíc si můžete vybrat z mnoha variant. Záleží na druhu dřeva. Některé je v podstatě bezúdržbové, zatímco jiné vyžaduje větší či menší údržbu. Ale každé z nich je unikát, který dodá vaší terase zvláštní vzhled. Záleží na tom, jakému dřevu a vůni dáváte přednost. Také si hlídejte finance.

    Vlastnosti jednotlivých dřevin jsou zásadní a hlavním parametrem je hustota, která rozhoduje o odolnosti dřeva. Obecně platí, že evropská dřeva jsou měkčí než tropická, takže jsou méně pevná, ale levnější. Každé dřevo má své přednosti a nedostatky. Mezi nejpoužívanější druhy v rámci teras patří smrk, borovice, modřín a dřevo z exotických stromů.

    Co zvážit před stavbou terasy?

    Před výběrem materiálu a stavbou terasy naplánute její rozměry, vzhledem k dostupnému prostoru a umístění ve spojení s domem a jeho prostředím. Při stavbě domu je mnohem lepší rovnou počítat s budoucí stavbou terasy a terasové podlahy. Buduje se základ domu za použití stejné konstrukce a materiálů, se společnou střechou, terasa a dům tak budou jednotní. Je možné postavit terasu, aniž by došlo k narušení stávající konstrukce domu. V případě, že jsou finance omezené, je lepší zmenšit rozměr terasy, než šetřit na materiálu.

    Terasu považujte za pokračování obytného prostoru, její vzhled by se měl rovnat vnitřku domu. Jinými slovy, prostorná terasa je vhodná pro prostorný dům s prostornými místnostmi . Skromný dům s malými místnostmi by měl mít menší terasu, která neztrácí své kouzlo. Systém montáže dřevěné terasy umožňuje následně poměrně jednoduchou změnu velikosti. Různé další prvky, jako jsou pergoly, místa k sezení nebo schodiště, mohou být přidány i později. Přednost má kvalitní základna a také si položte následující otázky:

    • Chcete mít terasu na stálém slunci nebo ve stínu?
    • Která strana je závětrná?
    • Jaký výhled chcete mít ze své terasy?
    • Budou na terase řádit i děti?

    Jak postavit dřevěnou terasu svépomocí?

    Dřevěná terasová podlaha je teplá na dotek, je rychle prohřátá sluncem, nepálí, dobře se udržuje, a je doslova živá. Velmi oceňována je její flexibilita, díky které se terasové desky nepoškodí ani při velkých mrazech. Nepravidelnost povrchu láká oko každého ­– suky a kruhy mohou být pozoruhodným stylotvorným prvkem. Barevné odstíny nejsou mnohdy až tak nezajímavé, každé dřevo, každá deska se pod vlivem světelných podmínek mění.

    Tvrdé tropické dřevo může obsahovat tanin, který zvyšuje pevnost prkna na terasu. Ať je to jakkoli, déšť může způsobit, že se vyplaví jako hnědá tekutina. Z tohoto důvodu je třeba se vyvarovat nechráněného kontaktu se zdí či jinými částmi domu, aby se neobarvily.

    Množství materiálu: Doporučujeme koupit o 10-20 % více materiálu, než je potřeba pro kompenzaci běžného odpadu, ke kterému dochází při zkracování, řezání atd. 

    Skladování: Terasové desky skladujte v originálním balení na dobře větraném a zabezpečeném místě. Nedávejte je na přímé denní světlo. V případě, že jsou prkna svázána páskou, nechte je tam až do montáže.

    Ošetření prken, která jsou určená k montáži: Dobré je provést olejování spodní strany prken před montáží. Tento krok vám déle ochrání přirozenou barvu dřeva a prodloužíte tak i životnost dřeva. Všechny řezné spoje zajistěte voskem na řezné hrany OSMO 5735. Pokud dřevo není ošetřené proti škůdcům a houbám, určitě ho předem natřete.
    Dřevěné hranoly

    Jaké nářadí budete potřebovat?

    Nejprve připravte podklad pod terasu

    Ujistěte se, že je podklad stabilní, pevný a nedochází k jeho pohybu. Podklad by měl být udělán tak, aby odváděl vodu, voda se nesmí zdržovat pod konstrukcí dřevěné terasy. Ideálním materiálem je písek, štěrk nebo zhutněné lože kameninou ve dvou vrstvách, spodní vrstva z hrubšího materiálu, např. kamenina 15-20 mm, vrchní vrstva z jemnějšího materiálu. Pro vytvoření rovného povrchu vám dobře poslouží hrábě.

    Rovný povrch je důležitý, pak se nebudete zdržovat podkládáním konstrukce. Pokud je podklad zarostlý, je dobré využít terasové podložky, které na rozdíl od geotextilie pod terasou nezadržují vodu a vlhkost, která pak zespodu negativně ovlivňuje všechna prkna.

    Stabilní podklad pod terasou

    Pro lepší stabilitu použijte betonové dlaždice umístěné na podkladu v rozmezí cca 40-50 cm od středu ke středu (v závislosti na velikosti desek), aby byla zaručena adekvátní opora a upevnění nosných pilířů. Využijte rektifikační terče. Ověřujte si výšku a sklon. Vhodný odvod vody zaručuje pokles zhruba 2 cm na 1 běžný metr.

    Nosné trámy musí být vyrobeny ze dřeva se srovnatelnou hustotou a životností jako běžná terasová prkna. Musí být alespoň dvakrát silnější než prkna - zde nešetřete. Zajistěte podpěrné trámy, abyste vytvořili silnou základnu. Trámy by měly být umístěny na nepropustných podložkách pro odpadní vodu. Zajistěte spád podkladového roštu 2-3 % ve směru odtoku. Je nutné zajistit větrání prostoru pod terasou.

    Trámy mohou být upevňovány i na betonové patky, které se používají v případě měkkého podkladu. V takovém případě se betonové patky zapouští cca 80 cm do země (do nezámrzné hloubky). Každý konec trámu se následovně přišroubuje do kotevní patky (U, L).

    Jaký rozměr hranolů použít?

    Větší rozměr hranolu nabízí lepší provětrání venkovní terasy, déle vydrží a je v každém případě odolnější. V případě malé venkovní terasy postačí profil 4x6 cm. U větší terasy, kde budete prkna na trámcích spojovat, se hodí širší profily - alespoň 4,5x7 cm.

    Se vzdáleností trámů nastavenou na 60 cm neuděláte chybu - některé materiály by snesly i větší rozteč, ale 60 cm bude univerzální a pevnější pro využití jakéhokoliv vrchního materiálu. Dřevěná terasa

    Dodržujte při montování prken dostatečné mezery

    Vlhkost vzduchu způsobuje, že se prkna roztahují a vysychají. Vlhkost musí být zkontrolována i před samotnou montáží. Vzdálenost mezi prkny musí být 4-8 mm . Správná vzdálenost poskytuje prostor pro rozpínání a vysychání v závislosti na klimatu bez poškození povrchu krycí podlahové plochy. K určení správné vzdálenosti slouží prvky pro vymezení mezer mezi prkny.

    V případě, že je povrch podlahy upevněn na zeď nebo jiný pevný předmět, musí být dodržena vzdálenost alespoň 10 mm mezi konci, stranami desek a zdí anebo jiným pevným předmětem.

    Připevněte prkna ke konstrukci

    Je důležité předvrtat mezery pro šrouby (např. pro 5 mm šrouby předvrtejte 4 mm). Hlava šroubu by měla být v jedné rovině s povrchem desky, aby šroub nevyčníval. Doporučujeme předvrtat a prodloužit mezeru pro šroub zahloubákem, aby nedošlo k otřepům.

    Kdy použít stahovák – vzhledem k tomu, že dřevo je přírodním materiálem, pracuje především kvůli teplotním výkyvům nebo dusnosti. Kvůli tomu jsou tu stahováky. Začneme tím, že desku přišroubujeme na kraji a pomalu ji přitáhneme pomocí stahováku na každý podkladní hranol, přičemž dodržujeme dané mezery mezi prkny.

    Jakou údržbu bude terasa potřebovat?

    Během ošetřování by venkovní teplota neměla být nižší než 10 stupňů. Údržbu nedělejte za deštivého počasí. Prkna očistěte vodou a kartáčem nebo čističem, a pak je nechte uschnout. Po zaschnutí naneste olej. Průběžně nanášejte olej v tenké vrstvě a sledujte směr žilkování.

    V případě, že potřebujete nanést dvě vrstvy, tak druhou vrstvu naneste až po řádném zaschnutí první vrstvy. Hodinu po nátěru setřete zbývající olej suchým hadříkem. Tím se zabrání tvarování map na podlaze. Nátěr by měl obvykle schnout 24 hodin. V chladném klimatu může být doba schnutí delší.